Nyheter

SAMARBEID: Norske og amerikanske spesialsoldater utførte sammen et eksperiment med ny teknologi på Horten i høst.

Forsvaret samarbeider med USA om ny teknologi til spesialstyrkene

Landene ønsker å finne løsninger på reelle problemer spesialsoldater møter ute på oppdrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske og amerikanske spesialstyrker har sammen med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og 50 utvalgte bedrifter eksperimentert med ny teknologi og utstyr tilpasset arktiske forhold, skriver FFI i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Militær kommunikasjon i områder hvor en fiende forsøker å oppdage spesialsoldatene og sabotere kommunikasjonen ble spesielt undersøkt av bedriftene som bidro.

I oktober ble det gjennomført en demonstrasjon i Horten som en avslutning på en «innovasjonssyklus» som startet i mars.

Poenget var å finne løsninger på reelle problemer spesialsoldater møter når de er ute på oppdrag, sier forskningsleder Torgeir Mørkved ved FFI.

– Det kan være alt fra batterier som tåler kulde ekstra godt, til løsninger som lar mannskaper i et helikopter kommunisere med dykkere under vann, sier Mørkved.

Tillitserklæring

Dette var første gang U.S. Special Operations Command (USSOCOM) arrangerte en slik innovasjonssyklus utenfor USA med en ekstern nasjon som partner.

At Norge er første utenlandske samarbeidspartner mener forsvarsminister Bjørn Arild Gram er en tillitserklæring.

– Dette viser hvor langt fremme norske spesialstyrker, norsk industri og FFI er innen teknologiutvikling for militære operasjoner i arktiske forhold, sier han.

I 2021 skrev den daværende norske forsvarsministeren Odd Roger Enoksen og den amerikanske forsvarsministeren Lloyd Austin under på et veikart for å videreutvikle samarbeidet mellom spesialstyrkene i landene.

DRONESVERM: FFI stilte blant annet med sin sverm av overvåkningsdroner under eksperimentet på Horten.

Flere kandidater

Av de 50 bedriftene som deltok i eksperimentet, er 10 av dem norske, rundt 40 amerikanske og en håndfull fra Storbritannia. USSOCOM har støttet bedriftene økonomisk.

Ifølge FFI er det ikke bestemt hva som skal utvikles enda, men at det er flere kandidater:

  • De norske selskapene Ubic Aerospace og Comrod har samarbeidet om å utvikle en antenne som av-iser seg selv, og som skal være ekstra vanskelig å oppdage og identifisere.
  • Det norske firmaet Vake har jobbet med et system for maritim overvåkning.
  • Blueye robotic har jobbet med å en fjernstyrt miniubåt med en mobilantenne som kan brukes til inspeksjon under vann.
  • Teleplan har fått støtte for å jobbe med dataoverføring fra en dronesverm til et kommando- og kontrollsenter.

– Det er utrolig å se hvor mye bedriftene og forskerne har fått til på kort tid, sier generalmajor Joar Eidheim, sjef Forsvarets spesialstyrker.

Powered by Labrador CMS