OPPTRENING: Norge, sammen med allierte, har som mål å trene opp flere enn 50.000 ukrainske soldater i løpet av 2023. Her trenes ukrainske soldater i Trøndelag.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Norge skal bruke en milliard på å trene ukrainske soldater
Pengene skal gå til flere instruktører som bidrar til opptreningen av ukrainske soldater, ifølge Forsvarsdepartementet.
Innen utgangen av året har Norge bidratt i opptreningen av rundt 2000 infanterister og stormingeniører fra Ukraina. Opplæringen skjer både i Norge og i utlandet.
– Vi har målsetting om at vi sammen med allierte partnere er med på å trene opp flere enn 50.000 ukrainske soldater i løpet av 2023, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
Trener i hele Norge
Norge bidrar i opptrening av ukrainske soldater i EU-programmet EUMAM og et program ledet av Storbritannia ved navn Interflex.
EUMAM ble startet opp utenfor Berlin i mars 2023. Der utdanner soldater fra Hæren soldater fra ukrainske stormingeniører og gjennomfører utdanning i strid i bebygd område.
I Interflex er Norge blant de største bidragsyterne med over 100 instruktører.
I 2023 har også rundt 700 ukrainere vært i Trøndelag og trent. Flere hundre andre ukrainske soldater har i tillegg trent i ulike leirer i resten av landet.
Der trenes de opp i fagområdene sanitet, skarpskyting og ledelse.
En milliard kroner
Godt over 300 norske instruktører bidrar, og neste år vil tallet øke, ifølge pressemeldingen. Da kommer Norge totalt til å bruke i overkant av en milliard kroner på opptreningen.
Pengene er fra Nansen-fondet til støtte for Ukraina.
– Ukraina trenger flere og bedre trente soldater for å kjempe mot de russiske invasjonsstyrkene. I tillegg har de behov for å øke sin kompetanse innen flere fagfelt. Det er viktig at Norge tar sin del av dette og bidrar der vi kan, sier Gram.
Tar med lærdom hjem
Forsvarsministeren sier i pressemeldingen at de norske styrkene tar med seg mye lærdom hjem til Norge etter opptreningen.
– Erfaringen ukrainerne har gjort seg på slagmarken er også nyttig for oss. Tett samarbeid og koordinering med andre land gir også viktig læring, sier Gram.