Nyheter
LOVER OPPRYDDING: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier de ser på hvordan IKT-virksomheten i sektoren bør innrettes for å utnytte IKT slik at det gir mest mulig effekt for å løse Forsvarets oppgaver.
Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Gram lover å rydde opp etter IKT-kritikk
Stortinget ba tirsdag om at forsvarsministeren rydder opp etter Riksrevisjonens kritikk av IKT-mangler i Forsvaret. – Arbeidet er i gang, sier Gram.
Tirsdag ba et enstemmig Storting om at forsvarssjefen (FSJ) skulle få et mer helhetlig ansvar i kjølvannet av Riksrevisjonens harde kritikk av mangler i Forsvarets IKT-systemer.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier at de har satt i gang arbeid med en ny styringsmodell som skal tydeliggjøre roller og ansvar i sektoren.
– Det inkluderer å rydde opp i roller og ansvarsdelingen mellom etatene slik at forsvarssjefen kan bli i stand til å håndtere ansvaret han har fått innenfor blant annet strategisk IKT-styring. Jeg er glad for at Stortinget har sluttet seg til våre vurderinger og tiltak, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram til Forsvarets forum på e-post.
Mest mulig effekt
Det sier han dagen etter at innstillingen fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ble lagt fram og enstemmig vedtatt i Stortinget tirsdag.
– Som en del av arbeidet ser jeg konkret på hvordan IKT-virksomheten i sektoren bør innrettes og styres for å utvikle og utnytte IKT slik at det gir mest mulig effekt for å løse Forsvarets oppgaver, svarer Gram.
Det å gi forsvarssjefen et mer helhetlig ansvar, vil innebære å overføre myndighet fra Forsvarsmateriell (FMA) til forsvarssjefen.
Fordi saken er under utredning, er det for tidlig å si hvordan fremtidige oppgaver, prosesser, ansvar og myndighet vil utformes, og hva de konkrete konsekvensene for FMA og FSJ vil være, står det i e-posten.
Sivile bidragsytere?
I innstillingen står det også at «en folkerettslig avklaring er nødvendig for å kunne fastsette de sivile leverandørenes forpliktelser overfor Forsvaret ved krise og krig og dermed Forsvarets tilgang på nødvendig IKT-støtte».
Om hvilken status ansatte hos sivile leverandører skal ha i krise og krig, sier Gram følgende:
– I tilfelle væpnet konflikt skal Forsvaret ikke benytte sivile bidragsytere på noen måte som etter krigens folkerett kan gjøre dem til direkte deltakende i stridigheter, sier Gram.