Nyheter

LOVER OPPRYDDING: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier de ser på hvordan IKT-virksomheten i sektoren bør innrettes for å utnytte IKT slik at det gir mest mulig effekt for å løse Forsvarets oppgaver.

Gram lover å rydde opp etter IKT-kritikk

Stortinget ba tirsdag om at forsvarsministeren rydder opp etter Riksrevisjonens kritikk av IKT-mangler i Forsvaret. – Arbeidet er i gang, sier Gram.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ba et enstemmig Storting om at forsvarssjefen (FSJ) skulle få et mer helhetlig ansvar i kjølvannet av Riksrevisjonens harde kritikk av mangler i Forsvarets IKT-systemer.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier at de har satt i gang arbeid med en ny styringsmodell som skal tydeliggjøre roller og ansvar i sektoren.

– Det inkluderer å rydde opp i roller og ansvarsdelingen mellom etatene slik at forsvarssjefen kan bli i stand til å håndtere ansvaret han har fått innenfor blant annet strategisk IKT-styring. Jeg er glad for at Stortinget har sluttet seg til våre vurderinger og tiltak, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram til Forsvarets forum på e-post.

Mest mulig effekt

Det sier han dagen etter at innstillingen fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ble lagt fram og enstemmig vedtatt i Stortinget tirsdag.

– Som en del av arbeidet ser jeg konkret på hvordan IKT-virksomheten i sektoren bør innrettes og styres for å utvikle og utnytte IKT slik at det gir mest mulig effekt for å løse Forsvarets oppgaver, svarer Gram.

Det å gi forsvarssjefen et mer helhetlig ansvar, vil innebære å overføre myndighet fra Forsvarsmateriell (FMA) til forsvarssjefen.

Fordi saken er under utredning, er det for tidlig å si hvordan fremtidige oppgaver, prosesser, ansvar og myndighet vil utformes, og hva de konkrete konsekvensene for FMA og FSJ vil være, står det i e-posten.

Sivile bidragsytere?

I innstillingen står det også at «en folkerettslig avklaring er nødvendig for å kunne fastsette de sivile leverandørenes forpliktelser overfor Forsvaret ved krise og krig og dermed Forsvarets tilgang på nødvendig IKT-støtte».

Om hvilken status ansatte hos sivile leverandører skal ha i krise og krig, sier Gram følgende:

– I tilfelle væpnet konflikt skal Forsvaret ikke benytte sivile bidragsytere på noen måte som etter krigens folkerett kan gjøre dem til direkte deltakende i stridigheter, sier Gram.

Powered by Labrador CMS