Nyheter
– Vi må sende et kraftig signal
PORSANGMOEN (Forsvarets forum): Forsvarsministeren første besøk til Porsangmoen var av det hyggelige slaget. Men mye må på plass for at planene ikke ender opp som et luftslott.
Kalenderen viser april, men våren er ikke kommet til Finnmark enda. Det formelle antrekket til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) står ikke spesielt godt til minusgrader, snøfall og vind.
Statsråden er på besøk i Porsangmoen leir, og skal selv kjøre snøscooter opp til skytefeltet like utenfor basen. Han har fått på seg vinterklær - varme hansker, store sko og svær, en hvit parkas. Godt pakket inn.
– Hvordan ser jeg ut? spør han en av sine rådgivere.
Det er første gang Gram er på leiren etter han ble forsvarsminister for omtrent to år siden.
– Det er på overtid. Jeg har vært her før, men ikke i funksjonen som minister. Det er mange år siden sist, og det har skjedd mye siden da. Å være her nå er jo litt symbolsk, sier Gram til Forsvarets forum.
Vin og champagne
Langtidsplanen er akkurat lagt frem, og Porsangmoen er et av stedene i landet med militær aktivitet som kommer til å merke forsvarsløftet mest de kommende årene.
Derfor er leiren noen kilometer sør for Lakselv første stopp for Gram etter fremleggelsen.
Finnmark landforsvar (FLF), som har vært i kontinuerlig utvikling de siste årene, skal bli til Finnmarksbrigaden.
Sammen med hærsjef Lars Lervik presenterte ministeren de overordnede planene for Porsangmoen.
Tolv milliarder til materiell, seks til nye bygg, to- til tredobling av personell, og seks nye avdelinger er de store overskriftene.
Det meste har kommet brått på FLF. Derfor ble fremleggelsen av langtidsplanen markert som en gledens dag.
– Det var god stemning. Vi var flere som tok et glass vin eller champagne på fredagskvelden, det måtte jo feires, gliser sjef FLF, Jørn Qviller.
Planene var mer enn han hadde håpet på.
– Det gir jo masse muligheter. Det blir et betydelig arbeid med å finne ut hvordan vi skal gjøre dette, sier han.
Likhetstrekk med Brigade nord
I sitt første besøk til Porsangmoen fikk Gram se den pågående oppgraderingen av leiren. Uansett hvor han snudde seg, var det byggeaktivitet. Ny flerbrukshall, kaserne, og sykestue står under oppføring.
Dette vil bare fortsette når landforsvaret skal bli til brigade. Det kommer til å yre av entreprenører og håndverkere i mange år.
– Vi trenger mer forlegning for vernepliktige, og flere boliger for ansatte. Det trengs flerbrukshaller for kjøretøy og materiell, samt kontorer for ansatte. Vi må nok øke kapasiteten og støtteressursene i leiren, som verksted, kjøkken og depot, oppsummerer Qviller.
Mye vil bli likt Brigade nord, som allerede finnes i indre Troms.
– Begge vil være stående, klare til strid hele året og kan stå alene over noe tid. Mye av utstyret vil også være det samme, som CV-90 og kanskje artilleri og luftvern, sier Lars Lervik.
Mens Brigade nord kan forflytte seg, vil Finnmarksbrigaden på sin side være utformet for å forsvare nettopp Finnmark.
Skal gjøre Porsangmoen attraktivt
I lang tid var det bare Heimevernet som holdt til på Porsangmoen. Etter at Stortinget i 2017 vedtok å reetablere Finnmark landforsvar etter 22 års dvale, har gjenoppbyggingen av leiren pågått kontinuerlig.
Stadig øker også antall vernepliktige, soldater og ansatte på leiren. Om åtte år skal det være mange flere enn det er i dag.
Å tiltrekke seg personell til en relativt avstedsliggende plass, som kun har tettstedet Lakselv i nærheten, er ikke gjort på et knips.
Qviller er klar på at det ikke blir enkelt.
– Vi rekrutterer veldig godt fra førstegangstjenesten, og mange ønsker videreutdanning i Forsvaret. Også må vi helt klart gjøre noe så det blir mer attraktivt å bli her, alt fra pendlermuligheter, boliger, pensjonsforhold, og lønn, og andre forhold.
Det håper også Gram. Det er et budskapene i samtale med soldater fra Heimevernet.
– Det viktigste er å ha folk her oppe, fortalte statsråden foran den vinterkamuflerte troppen.
Han håper også at langtidsplanen er motivasjon for mange til å bli.
– Det er lite arbeidsledighet i Forsvaret, så vi må sende et kraftig signal om at det er attraktivt i Forsvaret.
Lars Lervik er enig.
– Vi må sørge for at det er et godt sted å bo og leve eller å pendle til. Byggingen av gode fasiliteter er helt avgjørende for å lykkes med dette, sier hærsjefen.
Flere steder?
Det er imidlertid ikke gitt at hele brigaden skal etableres på Porsangmoen. Noe vil trolig plasseres i Kirkenes og på Høybuktmoen.
– Det er en av tingene vi ønsker å se på. Vi har en betydelig tilstedeværelse på Høybuktmoen, så det kan være at noen av kapasitetene vil ligge der, sier Lervik.
Og kanskje også andre steder i fylket.
– Finnmark er jo stort. Vi ønsker å se helhetlig på dette, sier han.