Nyheter

F-35: Avtalen har en verdi på fem milliarder kroner som går til å skaffe AMRAAM-D-missiler for bruk på F-35-flyene.

Signerte milliardavtale for missiler til F-35

Den største enkeltanskaffelsen av våpen til Forsvaret noen gang.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gro Jære, direktør Forsvarsmateriell, har i dag signert en avtale med amerikanske myndigheter om kjøp av AMRAAM-D-missiler for bruk på F-35-flyene. Avtalen har en verdi på fem milliarder kroner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette regnes som den største enkeltanskaffelsen av våpen til Forsvaret noen gang, opplyser Forsvarsmateriell om på sine nettsider.

Kan finne trusler over større avstander

Videre står det at AMRAAM-D vil være hovedvåpenet norske kampfly skal bruke til å forsvare norsk luftrom i flere tiår fremover.

– F-35 er utstyrt med sensorer som kan finne langt flere typer trusler over mye større avstander enn tidligere. Gjennom denne anskaffelsen får flyene et våpen som også har store forbedringer innen sensorer og rekkevidde, og som vil være effektivt mot alt fra droner og kryssermissiler til andre kampfly, sier direktør Jære.

SIGNERT: Avtalen om kjøp av luft-til-luft-missiler ble signert tirsdag. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), direktør Forsvarsmateriell Gro Jære og USAs forsvarsattache til Norge Navy Captain Eric Severseike var til stede.

Forsvarsmateriell opplyser at dette er en viktig anskaffelse da tidligere generasjoner missiler kun rekker ut til en brøkdel av rekkevidden til flyets sensorer.

Gram: – Svært fornøyd

Missilet representerer noe av det fremste av amerikansk forsvarsteknologi, og som tidligere bare er eksportert til nære allierte som Canada, Australia og Storbritannia.

– Vi er svært fornøyd med at Norge nå også får tilgang til så avanserte missiler, og at vi nå gjennomfører en stor anskaffelse av mellomdistanse luft-til-luft missiler som vil utløse potensialet i F35-plattformen og styrke vår fremtidige forsvarsevne. Det er ekstra viktig i lys av dagens sikkerhetspolitiske situasjon, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Ifølge meldingen skal missilene vil leveres fram til og med 2028. Anskaffelsen er del av kostnadsrammen til kampflyanskaffelsen, hvor store deler av de gjenværende midlene skal brukes på ulike typer våpen, blant annet AMRAAM-D og JSM.

I forbindelse med avtalen signeres det også en industrisamarbeidsavtale med missilprodusenten Raytheon, som allerede har tett samarbeid med flere norske forsvarsbedrifter.

Powered by Labrador CMS