Nyheter
Seks nye årsverk til varslingshåndtering
Forsvaret vil ansette kompetanse innen håndtering av varsler. Det kommer frem av forsvarssjefens siste rapport om håndtering av mobbing og seksuell trakassering til forsvarsministeren.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Onsdag fikk forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) tilsendt den andre statusoppdateringen på Forsvarets varslingshåndtering fra forsvarssjef Eirik Kristoffersen.
Etter Pwcs eksterne evaluering tidligere i år, ble det avdekket behov for å styrke forebygging og for å bedre Forsvarets evne til å håndtere varslingssaker.
I den forbindelse er det nå klart at Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret får totalt seks nye årsverk.
– I arbeidet med varslingshåndtering ble det tidlig identifisert mangel på ressurser for å håndtere varslingssaker. Det ble derfor besluttet at Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret skulle styrkes med to faste årsverk hver, står det i rapporten.
Arbeidet med å fylle stillingene skal allerede være i gang, og de skal være besatt i løpet av første halvår i 2023.
Hvilken kompetanse som tilsettes, avhenger av driftsenhetenes behov, ifølge rapporten.
Les også: Sjøforsvaret har et sterkt ønske om tobesetningsløsning på fregattene.
Går bort fra «lavest mulig nivå»-prinsippet
Forsvaret vil også etablere en sentral varslingsenhet. Denne skal registrere, undersøke og sluttføre rapporterte saker fortløpende. Enheten skal også være faglig myndighet for varsling i Forsvaret generelt, og undersøkelser av saker vil kunne delegeres til et passende nivå i hver enkelt driftsenhet.
– Forsvaret forlater med denne modellen prinsippet om at varslingssaker alltid skal løses på lavest mulig nivå, skriver Kristoffersen i rapporten.
Frem til den nye sentrale varslingsenheten er klar, vil Forsvarssjefens internrevisjon få tilført midlertidige årsverk.
Les også: Ny NRK-serie tett på det nye livet til rekruttene.
Endrer obligatorisk kursing
I rapporten fra Pwc, kom det frem at Forsvaret kompetanse til å håndtere varslingssaker. Dette ønsker Kristoffersen å gjøre noe med, ifølge onsdagens statusoppdatering.
All nivådannende utdanning vil få nye utdanningsmål og det vil settes nye krav til kompetanse hos ledere på alle nivå. Innholdet i linjelederkurset skal allerede være justert.