Bildet som brast

Øystein Bogens kjærlighet til Russland forsvant da han møtte Vladimir Putins håndlangere.

Publisert Sist oppdatert

– Putin har skapt Russland i sitt bilde, det blir bare verre for hvert år.

På en kafé i Oslo forteller Øystein Bogen om opplevelsene fra Russland. Som journalist i TV2 har han blitt trakassert, truet og overvåket av russisk politi. 

Han har spist kaker med opprørsledere i Ukraina, blitt beleiret av russiske soldater og beskyldt for narkotikabruk under OL i Sotsji.

– Da jeg kom til Russland og Moskva for første gang i 1995, ble jeg forelsket i landet og folket. 

Det er på mange måter en kjærlighetshistorie som har tatt slutt.

– Mitt forhold til Putins Russland er dårlig, sier Bogen.

«Putin og jeg» er Bogens debut som forfatter. Han omtaler det som sitt bidrag til å fortelle om utviklingen i Russland, om sviktende pressefrihet, et vaklende demokrati og om hvorfor det ble slik. Det er også en fortelling om presidentens kronglete vei opp i det russiske makthierarkiet, fra etterretningsagent, til å bli en av nåtidens mektigste ledere, forteller Bogen.

​​

 – Jeg har flere ganger fått kjeft av Putin, og jeg er ikke en av hans favoritter. Ved flere anledninger har han ment at jeg stiller frekke spørsmål. Jeg er helt overbevist om at jeg står på en «svarteliste» over uønskede journalister.

– Og i Kaukasus fikk jeg virkelig føle hans vrede da hans hemmelige politi herjet med meg i tre dager, sier Bogen.

Forut for vinter-OL i 2014, ved foten av Kaukasusfjellene, var Øystein Bogen og kame- ramann Aage Aune på plass noen uker før idrettsfesten. Bare noen timer etter at de satt føttene på russisk jord, startet overvåkningen, ifølge Bogen.

– Jeg ble tatt inn til avhør og beskyldt for narkotikabruk. Hvis du ikke er villig til å ta testen, er det i deres øyne en innrømmelse av skyld, selv om beskyldningene er grunnløse. Det er en metode de har brukt mot russiske journalister.

– At det også skjedde med oss, viser hvor langt trakasseringen av journalister og politiske motstandere har kommet i Russland.

Det endte til slutt med en visuell test som klarerte Bogen for beskyldningene etter at norske myndigheter ble involvert.

– Vi fikk også en beklagelse av en som var ansatt i det russiske utenriksdepartementet for det vi opplevde, sier Bogen som dokumenterte flere episoder der de ble stoppet av politiet uten grunnlag. 

– Jeg er overbevist om at det vi opplevde, var bestemt helt i toppen av makthierarkiet. Under OL skjedde ingenting tilfeldig.​

Utvandring. Opplevelsene forut og under OL, invasjonen av Krim og et stadig strammere grep rundt mediene har fått Bogen til å frykte for framtiden til Russland. Han peker på at flere unge, høyt utdannende reiser fra landet som har opplevd økonomiske nedgangstider etter krigen i Ukraina. 

– Det er en enorm utvandring av russere som søker en bedre framtid som vi ikke har sett siden den russiske revolusjon. 

Det er tungt å se hvordan levestandarden har sunket for vanlige folk, sier Bogen.

– Men Putin er fortsatt populær blant russere?

– Ja, men Putin er ikke like populær som de statlige meningsmålingene vil ha det til. Det finnes ikke politiske alternativer og uavhengige medier som gir et annet bilde av Putin enn det han selv ønsker. 

Dystre utsikter. I september vendte Bogen tilbake til Russland for å dekke valget. Oppslutningen var lav. Knapt halvparten av dem som kunne, stemte ved valget. Og partiet til Putin vant flertall i nasjonalforsamlingen.

– Mediene lager i stor grad reportasjer som «dokumenterer» hvor fæle opposisjonsgrupper er. Jeg forsøker ikke å være forutinntatt når jeg lager reportasjer om valget. Samtidig ønsker jeg ikke å gå å i den fellen andre vestlige journalister gjør når de rapporterer om Russland: å ta alt fra myndighetene for god fisk. Hvis du bevitner en invasjon, så er det en invasjon, hvis det jukses ved valg, er det ikke lenger et demokratisk valg, sier Bogen.

«Putin og jeg» er en måte skrive presidentens Russland ut av systemet, ifølge Bogen. Likevel frykter han at vi kan stå overfor flere konflikter som følge av Putins politikk og en økende nasjonalisme blant befolkningen.

– Under den kalde krigen var det en stabilitet og maktbalanse som mangler nå. Jeg tror det er viktig at vi har et forsvar som ikke er skåret ned til benet hvis vi skulle komme i en anspent situ​asjon med Russland.

– Putin er en leder som verdsetter tydelige beskjeder.