Nyheter
Ber Senatet kjappe seg å vedta Ukraina-pakke
Det amerikanske Senatet viser tegn til enighet om penger til grenseovervåking og hjelp til Ukraina og Israel. Men å få vedtatt det blir vanskelig.
Søndag ble et forslag til vedtak om penger til grenseovervåking og hjelp til Ukraina og Israel lagt frem. Til sammen tilsvarer det samlede beløpet rundt 1250 milliarder kroner.
– Jeg ber Senatet komme sammen og raskt vedta denne tverrpolitiske avtalen, og å få den til mitt skrivebord så jeg kan undertegne den som lov umiddelbart, uttaler president Joe Biden.
Forslaget kommer etter flere måneder med forhandlinger. Ifølge nyhetsbyrået Reuters finnes det både tilhengere og motstandere av forslaget i begge partier.
«Død ved ankomst»
Majoritetsleder Chuck Schumer sier det skal stemmes over forslaget senest onsdag. Det er fortsatt uklart om man oppnår de nødvendige 60 stemmene.
Republikaneren Mike Johnson, leder for Representantenes hus, sier pakken vil være «død ved ankomst» hvis det når dit.
– Dette forslaget er enda verre enn vi fryktet, og det vil ikke være i nærheten av å stoppe grensekatastrofen som presidenten har skapt, skriver han på X.
Bred pakke
20 milliarder dollar av pakken er til overvåking av grensen til Mexico, 60 milliarder dollar i støtte til Ukraina og noe over 14 milliarder til Israel, ifølge en kilde i Senatet.
2,5 milliarder dollar skal til det amerikanske militærets Central Command og konflikten i Rødehavet, og nærmere 5 milliarder dollar går til å støtte USAs partnerland i den tilspissede situasjonen med Kina.
Oppå dette kommer 10 milliarder dollar i humanitær hjelp til sivile på Gazastripen, den okkuperte Vestbredden og Ukraina.
Ukraina-stopp
Dermed er det antydninger til en slutt på flere måneder med politisk drama. Om det ikke blir enighet, er det full stopp i amerikansk våpenstøtte til Ukraina. Denne støtten vil det være vanskelig å erstatte for Ukrainas øvrige allierte.
Flere republikanere har vært skeptiske til å fortsette finansieringen av Ukrainas forsvarskrig.
Bidens trolige motstander i presidentvalget, Donald Trump, har vært skeptisk til å la demokratene vinne dragkampen om penger til grenseovervåking, Israel og Ukraina.
Mange republikanere ønsker seg en stans i Ukraina-støtten, samt en langt strengere grensepolitikk. Mange demokrater mener på sin side at forslaget til migrasjonspolitikk er altfor strengt, og skepsisen til å støtte Israel vokser også raskt i partiet.