Nyheter
Forsvaret kjøper nye radarer for artillerilokalisering
Under en høytidelig kontraktseremoni signerte Forsvarsmateriell en avtale om materiellsamarbeid for ny artillerilokaliseringsradar med Nederland.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarsmatriell (FMA) signerte tirsdag en avtale om materiellsamarbeid for ny artillerilokaliseringsradar med Defensie Materieel Organisatie (DMO) i Nederland.
DMO har tidligere signert kontrakt med det franske forsvar- og elektronikkselskap Thales for anskaffelse av ni stykk radarer, med opsjon for ytterligere anskaffelser til andre NATO-land. Kontrakten mellom FMA og DMO sikrer Forsvaret fem av de nye radarene. De skal leveres i 2023 og 2024. Kontraktsverdien er på inntil 76 947 000 Euro, som tilsvarer i overkant av 750 millioner norske kroner med dagens kurs. Dette presenteres i en pressemelding fra FMA.
Ifølge pressemeldingen blir arrtillerilokaliseringsradarene en viktig komponent i artillerisystemet og er tett knyttet til operasjoner med de nye Artilleriskytsene. «Radaren har egenskaper som gjør at den kan detektere granater og raketter i luften og beregne hvor de ble skutt fra og hvor de kommer til å lande. Dette gjør at Artilleriet raskt kan kontrabeskytte en fiende som bruker slike kapasiteter mot norske/allierte styrker», skrives det.
Viktig avtale
Kontreadmiral Bjørge Aase, nestkommanderende og investeringsdirektør i Forsvarsmateriell signerte avtalen med DMO. Avtalen er viktige av flere grunner, forklarer han:
– Først og fremst er avtalen viktig fordi vi får en ny kapasitet i det helhetlige artellerisystemet, ved lokaliseringsradarer med nye kvaliteter. Det går på bedre rekkevidde, mobilitet, beskyttelse og nøyaktighet. De skal både detektere og identifisere innkommende trusler. Det er en viktig ressurs i et forsvarssystem, sier Aase.
– Den andre årsaken er at vi gjør dette i samarbeid med en annen nasjon. Vi får et nytt radarsystem sammen med Nederland. Kontrakten som er undertegnet er helt i tråd med det vi ønsker i det Norske Forsvaret med mer flernasjonalt samarbeid. Det er viktig for standardisering slik at man kan operere bedre sammen i fremtiden.
Internasjonal operasjoner
Som en del av det bilaterale samarbeidet er det opprettet et felles prosjekt hvor Forsvarsmateriell blant annet har sin norske prosjektleder integrert i den nederlandske prosjektorganisasjonen, skrives det i pressemeldingen.
Er dette tiltenkt brukt i Norge eller i internasjonale operasjoner?
– De nye systemene er både beregnet for at man kan bruke det i nasjonalt forsvar og også internasjonalt.
Aase benyttet også sin mulighet til å takke nederlenderne, under en tale han holdt i forbindelse med kontraktseremonien.
– Gratulerer med denne milepælen og takk for et viktig samarbeid. Jeg ønsker oss alle lykke til i de kommende prosessene med levering og implementering av denne nye kapasiteten, sa han i talen.