Meninger

Jeg håper at utfallet av Svendsen-rapporten ikke blir en profesjonskamp mellom sivile og militære, skriver Johan Hovde. Her ser vi soldater fra Sambandsbataljonen.

En fot i bakken, flanke for flanke

Vi skal absolutt være med på å gjøre Forsvaret best mulig, men dette må skje under forutsigbare rammer, skriver Johan Hovde.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Først langtidsplanen. Det var ikke spesielt mye nytt under solen da den ble lagt frem. Fra vår side etterlyser vi raskere opptrapping av personell. Hvorfor gjør vi det? Jo vi vet av erfaringer at det er et svært høyt arbeidspress på vel- dig mange. Samtidig mener vi at vi må være i forkant av de økte investeringer som kommer. Vi mener at tiden er inne nå når vi er i sluttfasen av OMT. Det må tilsettes personell i spesialistkorpset, og vi må få avklaringer knyttet til sivile og militære stillinger.

Vi har gjennom Forsvarets forum kunne følge debatten som har kommet opp etter at Svenden-utvalget leverte sin rapport. Parat forsvar skal selvsagt levere skriftlige høringsinnspill til denne. På mange måter mener vi at det som løftes opp i nevnte rapport stikker fingeren i øyet på mange i Forsvaret.

Jeg håper at utfallet av Svendsen-rapporten ikke blir en profesjonskamp mellom sivile og militære.

Les også: – Vi trenger større fleksibilitet enn krav-systemet vårt tillater

Hva er løsningen?

Ord som sivilisering, mangfoldskompetanse, teknologi, bedre utnyttelse treffer oss midt i øyet. Mange av utfordringene som løftes frem i rapporten, er relevante problemstillinger å drøfte. Vi tror ikke løsningen ligger i å gjøre mest mulig sivilt, hvor blir mangfoldet av da?

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Vi står for en god miks av sivile og militære arbeidstakere, og sammen skapes best mulig operativ evne. At det er stillinger og funksjoner som kanskje best blir løst av personell med sivil utdanning er hevet over enhver tvil. Og at det helt åpenbart er stillinger og funksjoner som best blir løst av militære, er også hevet over enhver tvil. Jeg håper at utfallet av Svendsen-rapporten ikke blir en profesjonskamp mellom sivile og militære. Forsvaret trenger begge deler om vi skal lykkes med å få et best mulig forsvar.

Ikke lydige

Forsvarssjefen er til stadighet ute og uttaler seg om hva han vil med fremtidens forsvar. Vi kan bli enda bedre, vi kan gjøre sakene våre enda billigere og mer effektivt. Han har satt fokus på våre verdier, det er bra. Han vil ikke ha lydige ansatte, men lojale som tør å si ifra om ting ikke er som de skal. Parat forsvar har en oppfordring til forsvars- sjefen: Som part i arbeidslivet må bli invitert inn i dialogen og få lov til å drøfte tiltakene.

Vi skal absolutt være med på å gjøre Forsvaret best mulig, men dette må skje under forutsigbare rammer.

Les også: For å sikre at Forsvaret utvikler seg i riktig retning er åpenhet og debatt helt vesentlig, skriver forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Vi er tilgjengelig på Teams som alle andre som er på hjemmekontor. Vi mener det er viktig at vi ikke skaper usikkerhet for fremtiden. Vi skal absolutt være med på å gjøre Forsvaret best mulig, men dette må skje under forutsigbare rammer. Vi tror det er lurt å flytte seg med en fot i bakken og ta flanke for flanke.

Les også: Det eneste vi tror på nå er omstilling, skriver Harald Høiback i sin julehilsen til Forsvaret.

Omstillinger og prosjekter som skal ta flere flanker på en gang har ofte en tendens til å gå galt.

Powered by Labrador CMS