Nyheter

NORSK SOKKEL: Forsvaret er klare til å bistå i økning av beredskapen rundt norske olje- og gassinstallasjoner. Bildet viser gassplattformen Aasta Hansteen, som startet produksjon i 2018.

Støre: Forsvaret trapper opp tilstedeværelsen på sokkelen

– Sikkerheten på norsk sokkel er styrket, sier statsministeren på en pressekonferanse onsdag.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Både selskapene og norske myndigheter samarbeider tett for å styrke sikkerheten. Samarbeidet mellom selskapene, Forsvaret og myndighetene blir forsterket ved at de også er under sikkerhetsloven og kan utveksle informasjon, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han sa at det blir mer vakthold, både på sjøen, i lufta, under vann og ikke minst på nettet.

– Sikkerheten på norsk sokkel er styrket. Sentrale selskaper i oljesektoren er nå delvis underlagt sikkerhetsloven, og sentrale personer i disse selskapene er sikkerhetsklarert. Det betyr at selskapene løpende kan dele gradert informasjon om et mulig trusselbilde, uttaler statsministeren.

Villet handling

Støre sier at lekkasjene fra gassrørledningene i Østersjøen ser ut som en villet handling. Bakgrunnen for antakelsen om gasslekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, som oppsto mandag kveld, baserer seg på tilbakemeldinger fra Sverige og Finland.

Les også: Norge må begynne å verne olja, gassen og ilandføringsområdene for Nato-styrker

MER VAKTHOLD: Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) sier vaktholdet rundt norsk sokkel forsterkes. Her var han med forsvarssjef Eirik Kristoffersen på helikoptertur i forbindelse med sitt besøk til Cold Response 2022 i Indre Troms.

– Jeg snakket med de to statsministerkollegaene mine sent i går kveld. Det er også nær kontakt mellom myndighetene, politi, forsvar og etterretningstjenester. Summen av det bildet som gis nå av faglige eksperter som vurderer det som antakelig har vært eksplosjoner av et stort format og skadene som er gjort på rørledningene, så forsterker det inntrykket – også fra dem som har erfaring med vedlikehold av gassrørledninger – at dette har vært det vi kaller en villet handling, sier han.

Statsministeren sier at Norge er bevisst på å ivareta sikkerheten på norsk sokkel, som Europas største gassleverandør, og at det er avgjørende at Norge og Europa står samlet.

– Følger situasjonen tett

Forsvaret følger situasjonen nøye og er i tett dialog med politiet for å få en felles forståelse av situasjonen. Vi er klare til å støtte, og ser på hva Forsvaret kan bistå politiet med gjennom bistandsinstruksen, skriver Jonny Karlsen, talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter, i en e-post til NTB onsdag.

Forsvaret følger som vanlig situasjonen i våre nærområder tett, og har god oversikt over aktivitet gjennom våre daglige operasjoner og i dialog med våre samarbeidspartnere, tilføyer Karlsen.

Les også: Advarer Norge i ny bok om Ukraina-krigen

Powered by Labrador CMS