Nyheter

FOKUSERT: En skarpskytter fra Heimevernets innsatsstyrke Gunnerside finner siktebildet etter å ha avfyrt et skudd mot en av sine mål.

Dødelig presisjon: Slik konkurrerer landets skarpskyttere

KONGSBERG (Forsvarets forum): Utenfor Kongsberg samles årlig norske skarpskyttere fra Forsvaret og Politiet. Der utveksler de erfaringer og konkurrer intenst om den gjeve prisen - en rød colaboks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Omgitt av Kongsbergs dype skoger åler to operatører fra politiets beredskapstropp, også kjent som «Delta» seg langs bakken og inn i hver sin stilling. De må holde hodene lavt og ikke eksponere seg for terrenget som ligger foran dem, før de er klare til å gjennomføre oppgaven.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De to operatørene kan ikke se hverandre og liggende i skjul snakker de seg i mellom. Med hver sin kikkert velger de nøye ut og fordeler målene som skal bekjempes, uten å bevege seg for høyt i terrenget, så den fiktive fienden på andre siden ikke kan se dem.

Når de er klare og går i stilling for å skyte, har de totalt et minutt på å bekjempe fem mål. Med begrenset tid og en avstand på over 300 meter er det ingen selvfølge å treffe de små hodeboksene på rundt 17 ganger 25 centimeter.

DELTA: En av operatørene fra Politiets beredskapstropp under øvelse på Kongsberg. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
UTSTYR: Politiet og Forsvaret er utstyrt med ulikt materiell og ulike våpen, men alle gjennomfører med sitt eget utstyr uavhengig av øvelsens innhold. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Bak dem står to instruktører som nøye følger med og passer på at operatørene gjør som de skal. Enhver feil i utførelse og ethvert bomskudd gir trekk i poeng.

«Klar?», roper den ene av Delta-operatørene.

«Klar!», svarer makkeren kontant.

Sammen åler de seg i stilling og tiden starter.

«Et minutt!», roper instruktøren.

Med dødelig presisjon engasjerer og bekjemper de fienden.

«Treff!», roper instruktøren i bakkant for å bekrefte at skuddene treffer sine mål.

Kampen om den røde colaboksen

Det er Heimevernets avdeling i Kongsberg, også kjent som HV-03 sin innsatsstyrke «Gunnerside», som står for arrangementet der skarpskyttere fra både Forsvaret og Politiet møtes for å konkurrere og dele erfaringer.

Les også: Styrkesjef da Taliban tok makten

Postene er bygd opp så realistisk som mulig opp mot hva som kan møte soldatene i en reell stridssituasjon. Konkurransen tester skyteferdigheter, stridsteknikk og utholdenhet både fysisk og mentalt, der de må holde konsentrasjonen oppe over tid med høy intensitet.

Øvelsene består av skyting på korte og lange hold med statiske og oppdukkende mål. Skyting fra skyttergrav, bebyggelse, kjøretøy i bevegelse og med høy puls.

Årets konkurranse er den sjette av sitt slag.

MAKKERPAR: To skarpskyttere fra innsatsstyrke Gunnerside, som beveger seg taktisk gjennom terrenget mot neste skytestilling under en av øvelsene på Kongsberg. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
SPOTTER: Skytteren får hjelp til å finne mål og korrigere skuddene av sin lagkamerat. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
SKYTTERGRAV: Skarpskytterne må skyte fra mange forskjellige posisjoner, her skytes det fra en skyttergrav. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Fra morgen til kveld konkurrerer de i lag, to og to sammen. Selv om de er delt inn i makkerpar er det en enkeltmannskonkurranse, der hver enkelt deltaker har sin egen poengsum for hvordan det presteres.

Den som til slutt står igjen med høyest poengsum når dag to er over, vinner den røde colaboksen. Colaboksen symboliserer heder og ære.

Dette året er representanter fra hele landet til stede for å kjempe om den røde colaboksen og topplassering blant likemenn i skarpskyttermiljøet. Deltakere fra både Lakselv og Bergen har møtt opp.

Årets representanter:

  • Forsvarets spesialkommando
  • Marinejegerkommandoen
  • Telemark bataljon
  • Panserbataljon
  • Porsanger bataljon
  • Porsanger jegerbataljon
  • HV-02
  • HV-03
  • HV-09
  • HV-11
  • HV-14
  • HV-17
  • Politiets beredskapstropp Delta
  • Politiets utrykningsenhet (UEH)

Teknisk og taktisk

Selv om skyting er det som veier tyngst i konkurransen, har også de forskjellige øvelsene et taktisk preg. Det gir flere momenter i treningen og deltakerne større utbytte. Det skaper også variasjon og utfordringer underveis, som skytterne må ta høyde for.

Ved postene får soldatene innføring i hvordan hver enkelt øvelse skal gjennomføres. Det er mange detaljer og alle er viktige for at deltakerne gjennomfører på korrekt måte. Det gjør at soldatene må være skjerpet og får satt sin konsentrasjon på prøve, også når de etter en lang dag begynner å nå et metningspunkt.

Skarpskytterne lytter og noterer flittig når den ansvarlige for posten forklarer detaljene for øvelsen. Den som sover i timen, vil miste verdifulle poeng.

INSTRUKSER: Deltakerene følger nøye med når instruktøren gir informasjon om neste øvelse. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Foto: Skjalg Bøhmer Vold
ERFARINGSUTVEKSLING: Skarpskytterne diskuterer seg i mellom etter en av øvelsene. Hva gikk bra og hva gikk dårlig. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Revansjesugen

Svetten renner nedover ansiktet når siktet sakte stilles inn på målet. Med et konsentrert blikk og kontrollert pust lar skarpskytteren skuddet gå. Et høyt metallisk «plong» høres. Det er en kjærkommen lyd og indikerer at stålmålet er truffet.

Jubel fra de andre skarpskytterne og instruktørene tyder på en svært god gjennomføring. Deltakeren fra Politiets utrykningsenhet (UEH) klarer ikke å skjule sin egen glede og drar på smilebåndet av reaksjonene fra de andre.

Trym fra UEH forteller Forsvarets forum at han har veldig god nytte av denne typen trening.

– Oppdragene våre baserer seg stort sett på observasjon og sikring. Her får vi et taktisk innhold og variert skytetrening, som er god erfaring å ta med seg videre, spesielt i tilspissede situasjoner, sier han.

FOKUSERT: Trym fra Politiets utrykningsenhet (UEH) gjør seg klar og tar sikte på målet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
BEGRENSNINGER: Den gule minetapen legger føringer for hvor deltakerene kan bevege seg, både i side og høyde. Den må ikke krysses. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
FORNØYD: Trym fra UEH trekker på smilebåndet etter en god gjennomføring. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Han legger heller ikke skjul på at konkurransen skaper det lille ekstra momentet.

– Den colaboksen, den henger høyt, sier han med et smil om munnen.

Ett skudd tok ham fra første til fjerdeplass i fjorårets konkurranse. Han er revansjesugen og har så langt gjort seg bemerket i årets konkurranse.

Også de to skarpskytterne som har møtt opp fra Telemark bataljon, Joakim Gåseland og Ricardo Skoie, er godt fornøyd med helgens arrangement.

– Det eneste man trenger å gjøre er å møte opp, alt er klart og man kommer til et ferdig opplegg. Ikke bare får vi skutt mye, men det er stor variasjon i skytingen. Det aller viktigste er erfaringsutvekslingen. Vi løser ting på forskjellige måter og kan plukke opp tips og triks fra hverandre, sier Gåseland til Forsvarets forum.

Samtrening og totalberedskap

Stabssjef i Sør-Øst politidistrikt Glenn Rhoden mener erfaringsutveksling og denne typen arrangementer er veldig viktig, ikke bare rent teknisk, men også for helheten i oppdragsløsning.

– Samfunnet der ute forventer at vi skal fungere sammen i en krise. I ytterste konsekvens kan vi måtte jobbe sammen i en situasjon som dette. Det skytetekniske er gull verdt fordi det er faget deres, men også det å bli kjent med hverandre som mennesker og de ulike systemene.

– Når de møter på et oppdrag sammen en dag, så kjenner de hverandre. Selv om det er regler for hvordan slike oppdrag skal løses, så er det et samvirke der som vi er helt avhengige av, så det er av stor verdi, legger han til.

TÅKE: Den første dagen var preget av regn, tåke og vind. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
MARSJ: Deltakere på vei til neste post og øvelse. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Han får støtte av distriktssjef i HV-03, Tony Platek.

– Jeg mener erfaringsutveksling som dette er svært viktig, spesielt når det er snakk om forholdsvis små fagmiljøer. Antall påmeldte hvert år bekrefter et behov for nettopp dette. Derfor bruker jeg mine mest kompetente folk innenfor faget, både som arrangører og deltakere, sier han.

Platek forklarer at hele hensikten med den årlige skarpskyttersamlingen er å bidra til kompetanseheving på tvers av etatene ved å dele erfaringer, og at det erfaringsmessig har vist seg å gi svært godt utbytte, både for Politiet og Forsvaret.

Les også: Ukrainsk personell får opplæring i Norge

– I tillegg skal man ikke undervurdere effekten av at deltakerne blir bedre kjent og dermed kan videreutvikle evnen til samvirke i andre fora. Det er neppe en ulempe at spesialister i totalforsvaret kjenner dem de er ment å samvirke med under skarpe oppdrag, sier Platek.

Siste og avgjørende dag

På konkurransen andre og siste dag står solen høyt på himmelen. Svetten synes gjennom uniformene til soldatene når de er godt i gang med dagens øvelser. Allerede før solen trengte gjennom grantoppene hadde de avfyrt sitt første skudd.

Konkurransen har tilspisset seg etter opplesing av gårsdagens resultater og det er det flere høye skuldre. Denne dagen skal det avgjøres.

Skuddene smeller i jevn takt i den provisoriske lille betonglandsbyen utenfor Kongsberg. Soldatene trener på skyting fra bebyggelse. Fra toppen av byggene, fra innsiden av byggene og mellom byggene, er de norske soldatene i full sving. Det skytes fra alle vinkler og høyder.

SKJULT: Skarpskytter fra Panserbataljon engasjerer sine mål fra innsiden av et bygg. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Foto: Skjalg Bøhmer Vold
VINKEL: På en av øvelsene må skarpskytterne engasjere mål fra hustaket på korte hold, som gir en utfordrende skytevinkel. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Selv om det er en konkurranse, diskuterer deltakerne som nettopp har gjennomført taktikk og deler erfaringer med de som venter på å gjennomføre. Hva fungerer og hva fungerer ikke.

Gårsdagen var regntung og skarpskytterne gjennomførte mesteparten av øvelsene omgitt av regn, tåke og en kjølig bris. Elementene og været blir en naturlig del av konkurransen. Til fordel for noen og til ulempe for andre.

«Sånn er det, det er en del av gamet», sier en av skarpskytterne fra Heimevernet.

Når dagen er omme, vil en vinner kåres.

Seierherre

Tradisjonelt sett har det vært deltakere fra heimevernet som har dratt i land seieren og med det den gjeve prisen.

Men i årets konkurranse var det til slutt den revansjesugne Trym fra Politiets utrykningsenhet som stakk av med seieren. Han fikk et godt feste fra dag en, og i år lot han ikke førsteplassen gå fra seg.

Han vender hjem med heder og ære i skarpskyttermiljøet - og en rød colaboks.

Sluttresultat topp fem:

  1. Politiets utrykningsenhet
  2. HV-09
  3. Panserbataljon
  4. HV-11
  5. Telemark bataljon
Powered by Labrador CMS