Nyheter

MODULÆRT SYSTEM: Ved innføringen av M22 vil Forsvaret tilføres et helt nytt modulært kampvestsystem

Kontrakt-trøbbel for Forsvarets nye kampvest

Nedleggelsen av NFMs fabrikk i Ukraina førte til usikkerhet rundt bruk av underleverandører til Forsvarets nye kampvestsystem.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarsmateriell har gått i dialog med vestprodusenten Equipnor etter at de ble oppmerksomme på at det er benyttet flere underleverandører i produksjonen enn det som var forutsatt da avtalen ble inngått.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Daglig leder i Equipnor, Gunnar Børte, bekrefter overfor Forsvarets forum at det har vært ulik forståelse mellom partene angående tolkningen av kontrakten ved bruk av underleverandører for å utføre sømtjenester for sammenstilling av tekstilprodukter.

FMA bekrefter overfor Forsvarets forum at dette samstemmer med deres syn på situasjonen.

Les også: Ukraina-donasjon kan svekke norske vaktsoldaters sikkerhet

– Vi har imidlertid en konstruktiv dialog om denne saken, så vi er trygge på at vi vil finne en felles løsning på hvordan dette kan håndteres for fremtidige leveranser, sier Børte.

Han forteller at behovet for støtte fra underleverandører økte etter at krigen i Ukraina tvang NFM Production til å avvikle sin produksjonsvirksomhet i landet. For å oppfylle leveransene til FMA, har NFM Production derfor måttet støtte seg på flere underprodusenter enn opprinnelig antatt, noe som har medført økt oppfølging og kontroll i leverandørkjeden.

Ifølge Børte er initialleveransen er stort sett fullført. Arbeidet med oppfølging og kontroll av leverandørkjeden pågår fortsatt, da det fortsatt gjenstår noen delleveranser utover våren.

Les også: Her lages Forsvarets nye kampvest

– Alle underprodusenter som bidrar med sammenstilling av tekstilprodukter, er etablerte selskaper i EU-land, noe som sikrer overholdelse av relevante EU-standarder og regelverk. Kvaliteten på produktene levert til Forsvaret påvirkes ikke av disse endringene, sier han.

Utfordringen med underleverandører utgjør ingen sikkerhetsrisiko fordi det bare handler om tekstilproduksjonen og ikke vestens egenskaper, ifølge Equipnor.

– Produksjonen av ballistiske materialer utføres gjennom en kombinert innsats av NFM Technology i Norge og NFM Production i Polen, begge er hundre prosent heleide selskaper av NFM Gruppen, avslutter Børte.

Rettelse: I den opprinnelige artikkelen var uttalelsene i saken tildelt Sjur Glenjen, seksjonssjef ved prosjektavdelingen i FMA landkapasitet. Det er feil, ettersom uttalelsene kommer fra Gunnar Børte, daglig leder i Equipnor. Feilen ble rettet 14. mars klokken 11:30. 

Powered by Labrador CMS