Nyheter

SLAGSMÅL: Slagsmålet skjedde utenfor Nabo'n pub i Åndalsnes sentrum.

Seks belgiske spesialsoldater dømt til fengsel etter masseslagsmål

Møre og Romsdal tingrett har dømt seks av åtte belgiske spesialsoldater til fengsel i mellom 21 og 69 dager, etter masseslagsmål med lokale sivile i februar. 

Publisert

Kortversjonen:

  • Seks belgiske spesialsoldater ble dømt til fengsel for deres rolle i et masseslagsmål utenfor Nabo'n pub i Åndalsnes, med dommer på mellom 21 og 69 dager i fengsel. 
  • Konflikten involverte mellom 20-30 personer, inkludert lokale sivile, og eskalerte til vold hvor én person ble sendt til sykehus.
  • Retten vurderte hendelsesforløpet med vitneutsagn og videoopptak, og fant at soldatene ikke handlet i selvforsvar, men var angripere i slagsmålet.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Seks belgiske spesialsoldater er dømt til fengsel etter masseslagsmålet i Åndalsnes natt til søndag 18. februar i år. Det ble tatt ut tiltale for grov kroppskrenking, kroppskrenking og ordensforstyrrelse mot totalt åtte belgiske soldater. 

To ble frifunnet på bakgrunn av at det ikke er mulig å bevise at de var involvert i hendelsen. 

Dommen er foreløpig ikke rettskraftig. 

NRK omtalte saken først

Soldatene holdt til på Setnesmoen militærleir utenfor Åndalsnes. Soldatene hadde forut for hendelsen vært på øvelse i tre dager i strekk, og dro så ut på byen denne lørdagskvelden i februar. 

Utenfor Nabo'n pub i Åndalsnes oppstod det utover natta et masseslagsmål med mellom 20-30 involverte. 

Slagsmålet var mellom de belgiske soldatene og lokale sivile, og én person ble sendt til Molde sykehus som følge av slagsmålet. 

Ble tilbudt kokain

Om bakgrunnen for hendelsen forklarte flere av de tiltalte at det på Nabo'n pub etter hvert ble en mer eller mindre aggressiv stemning mot de belgiske soldatene fra nordmenn. 

Flere av de tiltalte fremhevet at de ble tilbudt kokain inne på utestedet av nordmenn, og at det var nordmenn som tok kokain. En av de tiltalte har forklart at han på et tidspunkt fikk et slag i ryggen med en stol inne på utestedet, står det i dommen fra Møre og Romsdal tingrett. 

Det skal også ha blitt rettet homofobiske og rasistiske uttalelser mot belgiske soldater. En av de tiltalte forklarte at både belgiske soldater og nordmenn tok av seg på overkroppen og danset inne på utestedet og at stemningen stort sett var god, står det videre i dommen. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Alle de tiltalte var påvirket av alkohol da masseslagsmålet fant sted, men i noe varierende grad.

Begrensede ressurser

Retten legger til grunn at voldshendelsen startet ved at en av de fornærmede dyttet eller slo en av de tiltalte på kroppen og deretter ble slått i ansiktet. Så tok en av de andre tiltalte tak i fornærmedes skulderparti og sparket ham i foten, slik at han mistet balansen. 

I fallet slo den tiltalte ham med knyttet neve mot hodet, og mens den fornærmede lå på bakken ble han sparket flere ganger i hodet og på kroppen. Sparkene kom fra flere av de tiltalte. Det mener retten er bevist utover enhver rimelig tvil. 

Politiet fikk melding om hendelsen like etter klokka 02:00, og hadde begrensede ressurser med to politibetjenter på stedet. På bakgrunn av meldingen om at det hadde oppstått slagsmål og at en person hadde blitt liggende på bakken, begynte de å lete etter mulige gjerningspersoner. 

I området observerte de en gruppe belgiere som prøvde å roe ned en av sine egne. Videre observerte de en gruppe belgiere som var på vei inn i en bil.

Tre av de tiltalte ble pågrepet av politiet klokken 05:56. Det belgiske militærpolitiet hentet de tre soldatene ut fra kasernen.

Erkjente ikke straffskyld

Ingen av de tiltalte erkjente straffskyld etter tiltalebeslutningen og alle møtte i retten. Samtlige tiltalte er belgiske statsborgere og er yrkessoldater i det belgiske forsvaret. 

20 vitner forklarte seg om hendelsesforløpet. Det sentrale spørsmålet i rettssaken var om de belgiske soldatene hadde handlet i selvforsvar eller om de gikk til angrep. Det ble også spilt av en video av slagsmålet, som også har vært et sentralt bevis i saken

De seks spesialsoldatene ble dømt til fengsel i mellom 21 og 69 dager. 

Powered by Labrador CMS