Nyheter:

Bekymret for beredskapen i nord når Forsvarets helikoptre flyttes sørover

Den planlagte flyttingen av Forsvarets Bell-helikoptre fra Bardufoss til Rygge gjør Røde Kors og politiet i Troms bekymret for beredskapen i nord.

Regjeringen har varslet at seks av de ni helikoptrene skal flyttes sørover i løpet av 2019. Flyttingen av helikoptrene gjør Troms Røde Kors urolig for den sivile beredskapen, skriver Klassekampen.

– Forsvarets helikoptre gir uvurderlig hjelp og støtte. Det er bare å se til redningsarbeidet under raset i Tamokdalen i januar. Det hadde vært en umulig oppgave uten Forsvarets helikopterstøtte, sier operativ leder Tor Indrevoll i Røde Kors i Troms.

Indrevoll er ikke i tvil om at beredskapen i nord vil bli satt tilbake dersom Forsvarets helikoptre ikke blir erstattet av alternativ helikopterstøtte. Og selv om de skulle bli erstattet av noe annet, så vil det ikke nødvendigvis bli det samme.

Politisjef i Troms politidistrikt Odd Morten Pettersen sier politiet også er bekymret for at beredskapen svekkes når helikoptrene forsvinner i løpet av året.

Den planlagte flyttingen har skapt politiske reaksjoner, men forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har forsvart beslutningen om å samle de fleste Bell-helikoptrene i sør. Begrunnelsen er at det vil sikre trening og beredskap til kontraterroroperasjoner.

Det er lagt opp til at bare tre av Forsvarets Bell-helikoptre skal ha base i nord.