Nyheter

TOPPMØTE: Sveriges statsminister Ulf Kristersson under et Nato-toppmøte i USA i sommer.

Nato-base i Finland vil være viktig i forsvaret av Finnmark

Et nytt Nato-hovedkvarter i Nord-Finland skal få svensk ledelse. Skulle det bli krig, vil basen bli viktig også for Norge, mener professor Tormod Heier.

Publisert Sist oppdatert

På en pressekonferanse i Stockholm mandag fortalte Sveriges forsvarsminister Pål Jonson og hans finske kollega Antti Häkkänen om planene for basen.

Den skal ligge i Lappland, det nordligste av de finske landskapene. Formålet er å gjøre det lettere å raskt sette inn flernasjonale Nato-styrker om en krise oppstår.

– Det kommer til å bli svensk hovedansvar for den nye Nato-styrken i Finland, sier en kilde, med god kjennskap til det svenske forsvaret, til Svenska Dagbladet.

Denne løsningen skal angivelig sikre at Finland kan bruke mer ressurser på forsvaret av de sørlige og mer tettbefolkede delene av landet.

Tormod Heier, professor ved Forsvarets høgskole, sier til TV 2 at Nato-styrker ved basen kan binde opp store russiske styrker i en krisesituasjon.

– Det fremskutte Nato-hovedkvarteret i Lappland vil være viktig i forsvaret av Finnmark, mener Heier.

Mandag skal Sveriges statsminister Ulf Kristersson møte finnenes statsminister Petteri Orpo i Stockholm. De skal blant annet diskutere sikkerhetssituasjonen i Europa og Nato-samarbeidet.

Etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022 ble Finland medlem av Nato året etter. I mars i år ble også Sverige opptatt som medlem.

Powered by Labrador CMS