Nyheter
Markedspris på forsvarsboliger kan avgjøre Kevins og Kristines fremtid på Bardufoss
– Det handler ikke bare om leieprisene i seg selv. Det er helhetsbildet og det det symboliserer å ta vekk nok en støtteordning, sier Kristine.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Kevin Brendesæter-Janz (29) og samboeren Kristine Holmgard (30) legger ikke skjul på at det å flytte til Bardufoss var tungt i starten. De mørke og kalde vintrene krevde en omstilling. Det samme gjorde det å være langt unna familien, vennene og nettverket på vestlandet.
For Kristine var det likevel ikke et alternativ å ikke bli med da Kevin var ferdig på Krigsskolen i 2017. At hun skulle være alene med en nyfødt mens Kevin ukependlet, hadde de ikke lyst til.
Én ting til var viktig: Å flytte nordover hadde flere økonomiske fordeler. Paret fikk blant annet flyttebonus, billige hjemreiser med fly og billig husleie. 2300 kroner i måneden betaler de for det toetasjers rekkehuset på 120 kvadratmeter som de leier av Forsvaret.
– Vi hadde vel en plan om at vi skulle være borte fra familien og bo her oppe i nord i fire år, sier Kevin, som nå er troppsjef, til Forsvarets forum.
Men fire år er gått, og paret kunne egentlig tenke seg å bli lenger. Likevel vurderer de å flytte. Alternativet er Stavanger, der de har kjøpt seg hus og er nær familien.
Ikke attraktivt
Situasjonen på Bardufoss har nemlig endret seg. Etter fem år har de ikke lenger krav på flyttebonus. Dette var de klar over på forhånd, men i tillegg har hjemreisetilbudet blitt kuttet, og Kevin forteller at han også tjener mindre som følge av færre øvningsdøgn.
Nå vil Forsvaret også sette leieprisene nærmere markedsprisen. Kevin og Kristine tror det kan bli snakk om å skru opp prisen med nesten 6000 kroner i måneden. For dem er det den siste dråpen.
– Når det blir så stor økonomisk usikkerhet begynner man å vurdere om det er verdt å stå i det, sier Kevin.
Kristine er enig.
– Man veier liksom for og i mot. Og man ender liksom mer og mer i mot, understreker hun.
Mener medfølgeren ikke tas hensyn til
Det handler ikke bare om penger.
– Vi går jo glipp av store deler av livet til familiene våres. Du kan ikke bare kaste deg på et fly for å være med i en bursdag, sier Kristine.
Øvelsene i Forsvaret gjør situasjonen ekstra krevende. Kevin kan være borte i flere uker av gangen, og da har Kristine ansvaret for barna alene. Uten nettverket rundt seg er det vanskelig å få hjelp dersom hun eller barna blir syke. Det har hendt at familie har måttet fly opp til Bardufoss for å sitte barnevakt.
Som medfølger føler Kristine også at hun har satt sitt eget liv på vent. Sykepleierutdannelsen har gitt henne jobb som avdelingsleder på et sykehjem. Men hun kunne tenke seg etterutdanning. Det har hun imidlertid få muligheter til å gjøre på Bardufoss.
– Det handler ikke bare om leieprisene i seg selv. Det er helhetsbildet og det det symboliserer å ta vekk nok en støtteordning, sier Kristine.
Kevin mener Forsvaret ikke tar nok hensyn til belastningen det innebærer å være medflytter.
– De gjør jo Forsvaret en tjeneste ved å flytte hit slik at partneren kan jobbe, understreker han.
Kan gi lønnstilskudd
Det er ennå ikke bestemt hva som vil skje med leieprisene. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier til Forsvarets forum at Forsvaret er i gang med å forhandle med arbeidstagerorganisasjonene.
Han understreker likevel at fastsettelsen av leiepriser skal ta hensyn til boligens tilstand. De som får høyere leiepris, vil også få lønnstilskudd. Målet er et bedre leiemarked.
– Selv om en justering vil kunne føre til en liten økning i boligutgifter for enkelte ansatte, vil de forsvarsansatte fortsatt ha et rimelig og godt botilbud som tar hensyn til Forsvarets spesielle innretning og beordringssystem i fremtiden, sier forsvarsministeren.
– Vi gjør ikke dette for å spare penger eller finansiere andre tiltak.
– Et mål om å kutte og kutte
Men hverken Kevin eller Kristine er helt overbevist. Selv om økte leiepriser i starten kan gi lønnstilskudd er de redd for at målet på sikt er å kutte også der.
– Erfaringsmessig har vi opplevd at når Forsvaret prøver å få noe gjennom, så møtes de på middelveien. Først skrur de opp prisene og lager en kompensasjonsordning, også fjerner de den etter noen år, sier Kevin.
– Vi har sett det før. Først kuttet de en gratis reise hjem, også noen år senere kuttet de den neste. Min oppfatning er at de har et mål om å kutte og kutte, føyer han til.
Han forteller at de ikke er alene om å føle seg sviktet av Forsvaret. Flere de har snakket med, sier at de er misfornøyde med støtten de får. Kevin sier flere kullinger fra Krigsskolen har allerede har sluttet som følge av de økonomiske betingelsene.
Hvis han og Kristine flytter fra Bardufoss tror han heller ikke ukependling vil være en løsning på sikt. Men i Stavanger, der paret har hus, er det få muligheter til å bli i Forsvaret.
– Vi har jo tenkt å bosette oss nærmere familie på sikt. Så for vår del vil kutt i støtteordningene påvirke når jeg slutter i Forsvaret, sier Kevin.