Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Skadene hadde oppstått etter at elgen hadde forvillet seg inn på militært innenfor gjerdene på Bardufoss flystasjon. Ifølge viltnemda tok det 16 måneder før den til slutt ble avlivet tidligere i år. Leder av Målselv viltnemd, Jørn Larsen, fortalte at Forsvaret lite samarbeidsvillig i å inkludere viltnemda i forsøket på å drive ut elgen på et tidligere tidspunkt.
Viltnemda vil imidlertid ikke anmelde forholdet (les svaret lenger ned i teksten).
– Meget dårlig
Siri Martinsen i NOAH forteller at de har valgt å anmelde Forsvaret.
– Vi mener Forsvaret har håndtert dette meget dårlig, og er ansvarlig for at elgen har lidd alvorlig over lengre tid.
I anmeldelsen heter det blant annet at NOAH anmelder «Bardufoss flystasjon og/eller Maritim helikopterving i Luftforsvaret for å ha hensatt en elg i hjelpeløs tilstand ved å holde den innesperret i halvannet år, og for brudd på hundeloven og viltloven for å ha latt hunder å jage og gå løs på ville dyr i flystasjonens skogsområde».
Martinsen sier at de ikke har oversikt over hvordan Forsvaret forvalter sine områder med tanke på ville dyr. Likevel etterlyser hun en endring fra Forsvaret.
– Denne saken – og det faktum at dyr også tidligere har blitt fanget inne på området – tilsier naturligvis at man ikke har tatt nok hensyn til dyrevern i forbindelse med sine aktiviteter. NOAH er ikke kjent med om det overhode er med i Forsvarets risikovurderinger, noe det jo bør være.
Anders Vaaja Aspaas i Troms politidistrikt bekrefter at de har mottatt anmeldelsen fra NOAH.
– Den ble registrert hos oss 25. mai, sier kommunikasjonsrådgiveren i Troms politidistrikt til Forsvarets forum.
Han forteller at det ennå ikke er tatt stilling til om det gir grunnlag for videre etterforskning, men at en beslutning trolig vil bli tatt i løpet av kort tid.
– Tar det på alvor
Sjef ved Maritim helikopterving oberst Eirik Stueland sier at de tar hendelsen som førte til at den skadde elgen ble avlivet på alvor. Han er ikke er kjent med at det er kommet en anmeldelse av forholdet.
– Vi har vært opptatt av å ha en god dialog rundt dette, og vi har har gjennomført møte med rådmann, ordfører, og leder i Viltnemda for noen uker tilbake. For oss er det viktig å ivareta både flysikkerheten og dyrevelferden til de dyrene som forviller seg inn på stasjonen. Vi kjenner oss ikke igjen i de påstandene som har fremkommet i saken, skriver Stueland i en e-post til Forsvarets forum.
Stueland viser også til at det er usikkert om elgen som ble avlivet var én av de fire elgene som kom inn på Forsvarets base på Bardufoss i 2019, hvorav tre av dem ble avlivet på et tidligere tidspunkt.
Overfor NRK uttalte Eirik Stueland blant annet at det ble utarbeidet en ny instruks for ivaretagelse av vilt på stasjonen i 2020.
– Utdrivning gjøres til fots, uten bruk av kjøretøy for å unngå at dyr blir stressa og eventuelt kan påføres skader, sa oberst Stueland til NRK.
Vil ikke anmelde
Leder av Viltnemda i Målselv kommune Jørn Larsen fastholder at elgen som ble avlivet i april var samme den samme som forvillet seg inn på Forsvarets område i 2019. Han viser til at de bygger det på egne samt andres observasjoner av dyret i tidsperioden fra 2019 fram til den ble avlivet.
Til tross for det tragiske utfallet for elgen, har de likevel besluttet ikke å anmelde forholdet. Larsen mener at det viktigste er å finne fram til en bedre løsning når en elg forviller seg inn på militært område igjen.
– Med tanke på den dialogen vi har opprettet med Forsvaret i etterkant av hendelsen, ville det trolig virke mot sin hensikt å anmelde Forsvaret, sier Larsen til Forsvarets forum.