Nyheter
STOR NYHET: Sjefen for Luftforsvaret, Rolf Folland må fremover legge planer for hvordan forsvarsgrenen påvirkes av beslutningen om å droppe NH90-helikoptrene. Her er han avbildet på Bardufoss under øvelse Cold Response, sammen med forsvarssjef Eirik Kristoffersen og kommunikasjonssjef Eystein Kvarving.
Foto: Hedvig Idås, Forsvarets forum
Luftforsvarsjefen om NH90: – En alvorlig beslutning som angår veldig mange folk
Rundt 130 medarbeidere i Luftforsvaret er direkte berørt av regjeringens skrinleggelse av NH90-helikopterne. Generalmajor Rolf Folland har tilbragt morgenen på Bardufoss med avdelingen.
Fredag morgen kalte forsvarsminister Bjørn Arild Gram inn til pressekonferanse der han kunngjorde at regjeringen vil avslutte avtalen om NH90-helikoptrene som følge av sviktende leveringer, krevende vedlikehold og store forsinkelser.
– At det har vært utfordringer har vi vært klar over og totalt sjokk er det ikke, men det er en alvorlig beslutning som angår veldig mange folk, sier Folland til Forsvarets forum over telefon fra Bardufoss.
Samtaler om personellets fremtid
På Bardufoss flystasjon holder Maritim helikopterving til, det er de som opererer de skandalebefengte helikoptrene. Luftforsvaret opplyser at omtrent 130 medarbeidere er direkte berørt av beslutningen om å skrinlegge prosjektet.
– Det er reaksjoner, men vi hadde en god samtale på Bardufoss nå. Neste uke skal vi ha samtale én og én, for å kartlegge mulighetsrommet, hvilke ønsker folk har, og hva Luftforsvaret har å tilby her på Bardufoss.
Han sier at Luftforsvaret er opptatt av å ivareta personellet og at de kan arbeide i samme type jobb på andre systemer enn NH90. Det er fortsatt mange spørsmål knyttet til avviklingen og om det skal komme en erstatning.
– Det er uklart hva det betyr, så det arbeidet begynner vi med på mandag.
Forsvarsminister Gram understreket på pressekonferansen at maritime helikoptre er noe Norge må og skal ha, og at det er viktig at man kommer raskt i gang med å fylle gapet etter NH90, skriver NTB.
– Behovene våre for maritime helikoptre har ikke blitt mindre. Derfor vil vi nå starte en konseptvalgutredning for å finne en best mulig løsning for Kystvakten og fregattene, sa han.
Det vil ta minst fem år å få på plass en alternativ maritim helikopterkapasitet, ifølge Gram.
Folland sier at han støtter den politiske beslutningen som nå er gjort fordi systemet ikke leverer i henhold til kontrakten.
– Vi er ikke ukjent med at det legges ned, og folk har vært klar over det. Det har vært forventninger, noen har sikkert tenkt at det her skjedde.
Frustrasjon og spørsmål
– Jeg har snakket til hele miljøet nå, og i den sammenheng kom det kommentarer og spørsmål, og gitt utløp for frustrasjon, forteller han.
Luftforsvarssjefen skryter av dem som har arbeidet med NH90, som han beskriver som «en lang og tung prosess i motbakke».
– Til neste uke får vi føringer fra Forsvarsmateriell. NH90 står nå i hangar og skal ikke fly, men skal ivaretas. Når det gjelder personellet og hva videre for hver enkelt blir det samtaler og kartlegging.
Det arbeidet har ikke ordentlig begynt ennå, ettersom de ikke ble kjent med beslutningen før fredag morgen.