Nyheter

VIL SVARE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at alliansen alltid vil svare på alt som svekker deres sikkerhet, blant annet ved å styrke sitt kollektive forsvar. Dette bildet er fra en pressekonferanse 12. januar.

Nato sender flere skip og fly til Øst-Europa

En rekke Nato-land har sendt ytterligere styrker til Øst-Europa de siste dagene, særlig i form av krigsskip og ekstra jagerfly.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke Nato-land har sendt ytterligere styrker til Øst-Europa de siste dagene, særlig i form av krigsskip og ekstra jagerfly.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det dreier seg blant annet om skip og fly fra Danmark, Spania og Nederland, skriver Nato i en pressemelding.

I tillegg setter Nederland soldater og skip i beredskap for å slutte seg til Nato-styrker, mens Frankrike har uttrykt at de er klare for å sende soldater til Romania, og USA vurderer å sende ekstra styrker til Øst-Europa. De ekstra Nato-styrkene utplasseres i Litauen, Østersjøen, Svartehavet, Romania og Bulgaria.

Les også: EU vil ikke hente hjem ambassadeansatte fra Ukraina.

– Jeg ønsker velkommen at allierte bidrar med ekstra styrker i Nato. Nato vil fortsette å ta alle nødvendige grep for å beskytte og forsvare alle våre allierte, deriblant ved å styrke den østlige delen av alliansen. Vi vil alltid svare på alt som svekker vår sikkerhet, blant annet ved å styrke vårt kollektive forsvar, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Situasjonen i Øst-Europa er for øyeblikket svært spent i forbindelse med at Russland bygger opp sine styrker rundt Ukraina. Særlig landene i Baltikum har bedt om forsterkninger.

– Vi er i ferd med å nå et punkt der den stadige russiske og hviterussiske styrkeoppbyggingen i Europa må bli møtt av grep fra Nato, skriver Latvias utenrikminister Edgar Rinkevics på Twitter.

Nato styrket tilstedeværelsen sin i Baltikum allerede i 2014, etter at Russland annekterte Krim.

Samtidig forbereder Nato et forslag om videre samtaler med Russland. Foreløpig har samtalene strandet på en liste med krav fra Kreml, som blant annet innebærer at Nato ikke tillater Ukraina å slutte seg til alliansen, og trapper ned tilstedeværet i Øst-Europa.

Les også: Irland protesterer mot russiske marineøvelser.

Powered by Labrador CMS