Baalsrud på halen

Flyselskapet Norwegians nyeste fly har fått Jan Baalsrud på halen.

Publisert Sist oppdatert

Jan Baalsrud er dermed den fjerde i rekken av norske motstandsfolk fra 2. verdenskrig som pryder halen på et Norwegian fly. Max Manus, Gunnar Sønsteby og Harry Pettersen – smeden og motstandsmannen fra Alta – er fra tidligere hedret av flyselskapet. Fungerende sjef fra Norges Hjemmefrontmuseum og amanuensis Ivar Kraglund, mener Jan Baalsrud passer fint som halehelt.

Ivar Kraglund, Norges Hjemmefrontmuseum (Foto:Christian Nørstebø/Forsvarets forum). 
Ivar Kraglund, Norges Hjemmefrontmuseum (Foto:Christian Nørstebø/Forsvarets forum). 

– Han er jo verdig på grunn av sin flukt. Hans heltemot besto jo i at han overlevde. Det var jo hjelperne som var de riktige heltene, sier Kraglund.

Kraglund mener det er flere motstandsfolk som fortjener en plass på halen til Norwegian. Han nevner blant andre de som saboterte tyskernes produksjon av tungtvann under 2. verdenskrig.

Jens-Anton Poulsson er jo en verdig kandidat, sier Kraglund og sikter til offiseren i Kompani Linge som deltok i Vemork-aksjonen der Norsk Hydros fabrikk ble sabotert.

Velkommen. Ifølge Bjørn Kjos var det mange som ønsket at Jan Baalsrud, som senest ble aktualisert ved Harald Zwarts «Den 12. Mann» – skulle pryde et Norwegian-fly.

– Flere har ønsket den norske frihetskjemperen Jan Baalsrud som halehelt hos Norwegian. Den svært gode spillefilmen om ham som går på norske kinoer akkurat nå, viser de virkelige heltene og aktualiserer ham ytterligere som halehelt på et av våre fly, sier konsernsjef Bjørn Kjos, ifølge en pressemelding.

Det nye flyet ankommer denne uken Gardermoen og vil bli satt i trafikk så snart Baalsrud er på halen, opplyser Norwegian.

PS. Visste du at avdøde Trond André Bolle også var på haleroret til et Norwegian fly, men motivet ble fjernet i 2012 da det ble vurdert som en sikkerhetsrisiko.