Åtte drept da krigsherre skulle pågripes i Faryab

Minst åtte mennesker ble drept da afghanske sikkerhetsstyrker forsøkte å pågripe en regjeringstro krigsherre i Faryab-provinsen nord i Afghanistan i helgen.

Afghanske sikkerhetsstyrker slo til mot krigsherrens hovedkvarter i Mazar-e-Sharif med bakkestyrker, helikoptre og kampfly natt til søndag, men møtte voldsom motstand fra de væpnede vaktene hans.

Åtte militssoldater ble drept i kampene som fulgte det neste døgnet, mens Nizamuddin Qaisari selv lyktes med å flykte, forteller et medlem av provinsrådet, Zabihullah Kakar.

Krigsherren, som sent søndag kveld lot seg intervjue av en afghansk radiostasjon, hevder å være utsatt for en politisk konspirasjon og lover å kjempe til døden.

Dostums mann

Nizamuddin Qaisari regnes som leder for den usbekiske opprørsgeneralen Abdul Rashid Dostums styrker nord i Afghanistan. Han grep makten i Faryab da norske styrker etter sju år trakk seg ut av provinsen i 2012.

Fra 2016 til 2017 var han politisjef i Qaisar-distriktet, og han har vært regnet som en støttespiller for regimet i Kabul.

Han har gjentatte ganger tidligere røket uklar med afghanske sikkerhetsstyrker og ble pågrepet i 2018 etter å ha truet med å drepe flere offiserer under et møte. Det utløste store protester i Faryab, og han ble løslatt igjen kort tid etter.

Massive overgrep

Nizamuddin Qaisari anklages for massiv korrupsjon, utpressing, plyndring og rå maktbruk mot politiske motstandere og andre.

– Jeg er krigersk, og mine kommandanter er krigerske, sa han i et intervju med den norske journalisten og filmskaperen Anders Hammer i fjor.

I NRK- dokumentaren «Krigsherren» fortalte Hammer om den brutale krigsherren, som hevder å ha 10.000 menn under våpen i sin private hær, og som åpent skrøt av sitt gode samarbeid med de norske soldatene da de på papiret hadde ansvaret for sikkerheten i provinsen.

Hammer viste blant annet hvordan krigsherrens varemerke er å binde likene av drepte Taliban-opprørere fast til panseret på biler, for deretter å kjøre rundt og vise dem fram for lokalbefolkningen, før han dumper dem på offentlige steder.