Nyheter:

Testing av et Hwasong-12 missile i Pyongyang, Nord-Korea. Landet har brukt stjålet kryptovaluta for å finansiere atomprogrammet.
Testing av et Hwasong-12 missile i Pyongyang, Nord-Korea. Landet har brukt stjålet kryptovaluta for å finansiere atomprogrammet.

Nord-Korea finansierte atomprogram med stjålet kryptovaluta

Har stjålet kryptovaluta for nærmere 2,7 milliarder kroner for å finansiere utviklingen av atomvåpen.

Publisert

Ifølge FNs ekspertgruppe, som overvåker sanksjonene mot landet, stjal nordkoreanske hackere fra november 2019 til november til november 2020 kryptovaluta til en verdi av 316,4 millioner dollar, noe som tilsvarer 2,7 milliarder kroner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kryptovalutaen ble stjålet i hackerangrep mot banker og finansinstitusjoner, mesteparten i to omfattende angrep sist høst, konkluderer FN-ekspertene.

Pengene ble deretter brukt for å finansiere Nord-Koreas atomvåpenprogram og utvikling av langtrekkende missiler, heter det i deres rapport.

Kyndige hackere

Nord-Korea er kjent for å ha en hær med tusenvis av kyndige hackere, som angriper bedrifter, institusjoner og forskere i Sør-Korea og andre steder.

Hackerne ble for alvor kjent i 2014 da de angivelig brøt seg inn i Sony Pictures Entertainments servere som hevn for «The Interview», en satirisk film som gjorde narr av Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Hackerne la deretter ut store mengder dokumenter og flere uferdige filmer på nett.

Løsepenger

Nordkoreanske hackere anklages også for å ha stukket av med hundrevis av millioner kroner i kryptovaluta fra sentralbanken i Bangladesh og Far Eastern International Bank på Taiwan.

De skal også ha tatt kontroll over rundt 300.000 datamaskiner i 150 land i 2017, i det såkalte WannaCry-angrepet.

Datamaskinenes eiere måtte betale hundrevis av dollar i løsepenger til hackerne for å få tilgang til maskinene sine igjen.

Myndighetene i Pyongyang nekter for å stå bak og sier at de «ikke har noe med dataangrep å gjøre»

Powered by Labrador CMS