Nyheter:

OPPSKYTNINGER: Nord-Korea og Kim Jong-un har den siste uken gjennomført flere oppskytninger.

Nye rakettutskytinger fra Nord-Korea

Nord-Korea skjøt opp to ballistiske raketter torsdag morgen, ifølge Sør-Korea og Japan. Det dreier seg i så fall om den andre rakettesten på mindre enn én uke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første raketten ble skutt ut klokken 7.06 torsdag morgen lokal tid, og den andre klokken 7.25, ifølge forsvarsdepartementet i Japan og forsvarsstaben i Sør-Korea.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det dreier seg om to kortdistanseraketter som ble skutt ut fra byen Hamju og fløy rundt 450 kilometer i en høyde på 60 kilometer før de falt ned i havet øst for Nord-Korea, ifølge den sørkoreanske forsvarsstaben. Både Sør-Korea og USA analyserer opplysningene i detalj, meldte nyhetsbyrået DPA i morgentimene torsdag.

Japans statsminister Yoshihide Suga protesterer på det sterkeste og fordømmer rakettutskytingen.

– Utskytingen truer fred og stabilitet i vårt land og i regionen, og dette var i klar strid med FNs sikkerhetsråds resolusjoner, sa Suga til journalister i Tokyo.

Statsministeren varsler tett samarbeid med Washington og Seoul angående Nord-Koras testaktiviteter.

Bekymring

Sør-Koras utenriksminister Chung Eui-yong, som torsdag hadde besøk av sin russiske motpart Sergej Lavrov i Seoul, gir uttrykk for dyp bekymring. Han oppfordrer Nord-Korea til å overholde landets forpliktelser til fred.

Lavrov kommenterte også saken torsdag og sa at han oppfordrer til rask gjenopptakelse av samtalene for å løse striden med Nord-Korea.

– Denne aktiviteten understreker trusselen som Nord-Koreas ulovlige våpenprogram utgjør overfor landets naboer og verdenssamfunnet, sier den amerikanske felleskommandoen for stillehavsområdets (INDOPACOM) talsmann Mike Kafka.

Andre gang på en uke

Torsdagens rakettest var den andre på under én uke. Søndag skjøt Nord-Korea ut to krysserraketter fra landets vestkyst, meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap onsdag. Det var den første rakettesten i Nord-Korea etter at Joe Biden overtok som president i USA.

USA har imidlertid omtalt søndagens rakettest som ordinær og ikke i strid med FNs sikkerhetsråds resolusjoner.

Søndagens test fant sted etter en felles militærøvelse mellom Sør-Korea og USA, og få dager etter at USAs utenriksminister Antony Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin besøkte regionen. Den ni dager lange øvelsen ble avsluttet torsdag i forrige uke.

Kim Yo-jong, den nordkoreanske lederen Kim Jong-uns mektige søster, hadde fordømt øvelsen og anklaget Bidens administrasjon for å ville lage problemer.

Sanksjoner og forbud

I henhold til FNs sikkerhetsråds resolusjoner har Nord-Korea ikke lov til å teste ballistiske raketter. Landet har blitt ilagt en rekke internasjonale sanksjoner for å hindre landet fra å fortsette å utvikle slike raketter, som kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

Landet har utviklet og testet våpen som angivelig kan nå USAs fastland.

Den siste atomprøvesprengningen fant sted i september 2017. Siden 2006 har sanksjonene mot Nord-Korea blitt stadig strengere, og sanksjonene hindrer landets økonomiske utvikling.

Trump forsøkte

Bidens forgjenger Donald Trump lovet å bidra til økonomisk gjenreising i Nord-Korea hvis landet gikk med på å avvikle atomvåpenprogrammet.

Trump møtte Kim Jong-un tre ganger – på et toppmøte i Singapore i 2018, på et toppmøte i Vietnam i februar 2019, og i den demilitariserte sonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea i juni samme år.

De to fremhevet sitt vennskap overfor hverandre, men partene klarte ikke å enes om et veikart for å gjøre Nord-Korea atomvåpenfritt og om hvilken kompensasjon Pyongyang skulle få for å gå med på det.

Nord-Korea har gjentatte ganger krevd at sanksjonene først må fjernes.

Ifølge amerikanske medier har USA forsøkt å komme i kontakt med Nord-Korea siden midten av februar.

Powered by Labrador CMS