Nyheter:

Satellittbilde som viser Irans kjernefysiske Fordo-anlegg.
Satellittbilde som viser Irans kjernefysiske Fordo-anlegg.

Iran: Hevder å anrike uran til 20 prosents renhet

Landet fastholder at atomprogram har fredelige formål.

Publisert

Iran har gjenopptatt anrikingen av uran med en renhet på 20 prosent, opplyser en talsmann for den iranske regjeringen.

Meldingen ble mandag offentliggjort av iranske medier.

En renhet på 20 prosent tilsvarer omtrent det nivået Iran hadde oppnådd da landet i 2015 inngikk atomavtalen med EU, USA og andre stormakter.

I øyeblikket beriker Iran uran med opptil 4,5 prosents renhet. Landet fastholder at deres atomprogram er av fredelig karakter, og at formålet ikke er å anskaffe atomvåpen.

Allerede fredag ga Det internasjonale atomenergibyrået beskjed om at Iran hadde informert byrået om planene om å anrike uran med en høyere renhetsgrad.

En renhet på 20 prosent er et kort, teknisk steg fra en anrikingsgrad på 90 prosent, som må til for å lage atomvåpen.

Da Iran for ti år siden besluttet å trappe opp anrikingen til 20 prosent, første det til et israelsk angrep mot iranske atomanlegg. Forholdet var svært spent fram til atomavtalen i 2015.

President Donald Trump trakk USA fra atomavtalen i 2018, og siden da har det pågått en opptrapping mellom de to landene, blant annet i form av en stadig mer spent situasjon i Persiabukta.

USA har dessuten gjeninnført sanksjoner som er enda hardere enn de internasjonale sanksjonene som ble fjernet som følge av atomavtalen – en avtale som skulle forsikre verdenssamfunnet om at Iran ikke kom til å bruke sin kjernefysiske virksomhet til å utvikle atomvåpen.

Powered by Labrador CMS