Nyheter

ATOMVÅPEN: Emmanuel Macron sa under et besøk på Fransk Polynesia at Frankrike står dem i gjeld etter å ha gjennomført atomvåpentesting på stillehavsøyene i tretti år.

Macron: – Frankrike «står i gjeld» til Fransk Polynesia

Frankrikes president sa under et besøk på Fransk Polynesia at Frankrike «står dem i gjeld» etter å ha gjennomført atomvåpentesting på stillehavsøyene i tretti år.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Macron ble møtt med demonstranter på det som er hans første offisielle besøk til territoriet som president. Demonstrantene ønsker en beklagelse for atomtestene som ble gjennomført mellom 1966 og 1996, da Frankrike utviklet atomvåpen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi ber om at dere vedkjenner hva dere gjorde mot det polynesiske folket og om en beklagelse og ordentlig støtte, sa en av demonstrantene som møtte opp.

Presidenten svarte at han var «bestemt på å få til endring», og i en tale onsdag sa han at Frankrike «står i gjeld» til polynesierne etter atomtestene.

Les mer: Tadsjikistan mobiliserer 230.000 soldater av frykt for Taliban

– Jeg ønsker sannhet og åpenhet, sa han i talen til polynesiske myndighetspersoner, og la til at kompensasjonen til ofrene for testene burde være bedre.

Fransk Polynesia er et selvstyrt øyområde i Polynesia i Stillehavet, som tilhører Frankrike.

Powered by Labrador CMS