Nyheter
Avholdt atomvåpenmøte i Nato:
– Et veldig alvor i situasjonen
BRUSSEL (Forsvarets forum): Fredag sier Nato-sjef Jens Stoltenberg at Russland for første gang utplasserer atomvåpen i Belarus permanent.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
På vei inn til et møte i Natos Nuclear Planning Group, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Forsvarets forum at han opplever et veldig alvor i situasjonen.
– Putins stadige sabelrasling med atomvåpen det siste året er veldig alvorlig. Altså, det å snakke om dette på den måten som Putin har gjort, og at de nå begynne å flytte atomvåpen inn i nye land, det gir et veldig alvor til situasjonen, det gjør jo det, sa Gram på andre dag av møtet mellom Natos forsvarsministre i Brussel.
På en pressekonferanse etter det aktuelle møtet sier Stoltenberg at de frammøtte diskuterte aspekter ved atomvåpen i den nåværende sikkerhetspolitiske situasjonen.
– Så langt har vi ikke observert noen endringer i deres holdning til atomvåpen som krever at vi endrer vår holdning. Men vi vil fortløpende vurdere hva vi skal gjøre, noe som også ble diskutert i dagens møte i Nuclear Planning Group, sier Stoltenberg.
Nato-sjefen opplever Russlands atomvåpenretorikk som hensynsløs, nevner at Iran og Nord-Korea opprettholder sine atomvåpenprogrammer og sier at Kina samtidig bedriver ugjennomsiktig og rask atomvåpenutvidelse. Stoltenberg understreker at disse utfordringene er av stor bekymring for Nato.
Ukraina og Nato
Under pressekonferansen avklarte Stoltenberg at Nato-landene ikke vil diskutere en eventuell medlemskapsinvitasjon til Ukraina under toppmøtet i Vilnius, men heller hvordan de kan trekke Ukraina nærmere alliansen.
Et ledd i det arbeidet er å omgjøre Nato-Ukraina-kommisjonen til et råd, noe som Stoltenberg håper at vil skje innen toppmøtet i Vilnius, og at Ukraina-president Volodymyr Zelenskyj skal delta i det første rådsmøtet.
Et annet mulig ledd kan være å droppe Membership Action Plan (MAP) for Ukraina, som utenriksminister Dmytro Kuleba nå ber Nato om å gjøre. MAP har til hensikt å sikre militære og demokratiske reformer før Ukraina kan bli medlem av Nato.
– Jeg vil ikke gå konkret inn på norske posisjoner rundt dette, det tror jeg at andre enn meg skal få kommentere, svarer forsvarsminister Gram på spørsmål om hvordan Norge stiller seg til dette.
– Stor anerkjennelse
Torsdag deltok norske Nammo og Kongsberg i et uformelt møte i Nato, noe Gram oppfatter som en stor anerkjennelse.
– Det er en stor anerkjennelse. Det er ikke så mange bedrifter, bare et tjuetall bedrifter, som ble invitert hit og to av dem er fra Norge. Dette er veldig viktige bedrifter for hele alliansen, som har verdensledende produkter. Begge bedriftene investerer nå hardt for å øke produksjonen, og for å dekke vårt og andres behov, sier Gram og fortsetter:
– I tillegg tas det nå initiativ i både Nato, EU og enkelte land for å styrke arbeidet med å produsere forsvarsmateriell. Det er veldig viktig å følge opp dette på en god måte, og da må vi ha dialog med industrien og næringslivet for å finne gode løsninger.
– Hvordan har næringslivets rolle i forsvaret av Norge endret seg?
– Vi har fått en helt annen oppmerksomhet rundt og behovet for forsvarsmateriell. Forsvarsindustrien er viktigere enn noen gang, og vi har veldig gode forsvarsindustrielle aktører i Norge, som er av stor betydning for hele alliansen og som er verdensledende innenfor sine områder, slik som Nammo og Kongsberg, sier forsvarsministeren.
– Nå har vi behov for å få produsert mer og raskere, både for å hjelpe Ukraina og for å fylleopp egne lagre i en mer alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon.