Nyheter

IRAN: Ebrahim Raisi overtok i august som Irans nye president, avbildet i seremonien da han ble tatt i ed. En av hans største utfordringer er atomforhandlingene med Vesten.

Forhandlingslederen om atomsamtalene med Iran:
– Ekstremt positivt

Samtalene mellom Iran og verdens stormakter ble mandag gjenopptatt i Wien. EU-delegaten som leder atomforhandlingene sier han er «ekstremt positiv».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtalene mellom Iran og verdens stormakter ble mandag gjenopptatt i Wien. EU-delegaten som leder atomforhandlingene sier han er «ekstremt positiv».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det var en følelse av at det haster med å bringe atomavtalen fra 2015 til live. Jeg føler meg ekstremt positiv, forteller Enrique Mora, EU-delegaten som leder forhandlingene, i etterkant av mandagens møte.

Møtet fant sted på det samme hotellet der avtalen mellom stormaktene og Iran ble inngått i 2015, og varte i litt over to timer.

Ifølge Mora har de iranske forhandlerne gått med på å bygge videre på resultatene fra de foregående rundene med samtaler. Planen er at en gruppe diplomater tirsdag skal jobbe med opphevelsen av amerikanske sanksjoner, mens en annen skal begynne arbeidet med potensielle tiltak for nedtrapping i Iran.

Det er fem måneder siden forrige runde med samtaler mellom Iran på den ene siden og stormaktene på den andre. Tillit har vært et sentralt problem før møtet.

– Vi tror ikke at Vesten vil ha en avtale, sa Irans sjefforhandler Ali Bagheri i forkant av samtalene.

Svært nær kollaps

Diplomater fra Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Russland og Kina har også reist til den østerrikske hovedstaden for å delta i samtalene, i tillegg til representanter for USA og Iran – som bare skal snakke indirekte med hverandre.

– Delegasjonen fra den islamske republikken Iran er i Wien med sterk vilje til å komme til enighet. Vi ser fram til produktive samtaler, sier Said Khatibzadeh, talsmann for det iranske utenriksdepartementet.

Atomavtalen mellom stormaktene og Iran ble inngått i 2015 og forsøkt torpedert av Donald Trump tre år senere. Etter at han trakk USA fra atomavtalen, har den vært nær ved å kollapse.

Iran har ikke helt vendt avtalen ryggen, men gradvis brutt flere av forpliktelsene den pålegger iranske myndigheter.

Frykt for atomvåpen

Samtidig som forhandlingene hangler videre, forsøker Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) å følge med på hva som foregår i Irans atomanlegg. USA og andre land har lenge fryktet at Iran skal bruke disse anleggene til å utvikle atomvåpen.

Mens stormaktene prater, fortsetter Irans uran-beholdning å øke. Noe av uranet har nå en anrikningsgrad på 60 prosent. Teknisk sett er det da forholdsvis enkelt å gå videre til 90 prosent, som må til for å lage atomvåpen.

Atomavtalen fra 2015 la begrensninger på Irans atomprogram i bytte mot opphevelse av sanksjoner. Iran krever at alle straffetiltak nå må fjernes – mens USAs president Joe Biden bare er villig til å fjerne sanksjoner som ble innført av forgjengeren Donald Trump.

Powered by Labrador CMS