Nyheter

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko (nr. 2 fra høyre) tilbød i november Russland å stasjonere atomvåpen i landet dersom Nato utplasserer atomvåpen i Polen.

USA frykter russiske atomvåpen i Hviterussland

USA frykter at Russland skal utplassere atomvåpen i Hviterussland, noe president Aleksandr Lukasjenko tidligere har åpnet for og Kreml ikke har utelukket.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en høytstående tjenestemann i amerikansk UD kan utkastet til ny grunnlov i Hviterussland åpne for stasjonering av russiske atomvåpen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tjenestemannen, som er anonym, sier også at den russiske deltakelsen på en militærøvelse i Hviterussland denne måneden kan være en forsmak på permanent russisk militært nærvær i landet, både med konvensjonelle styrker og atomvåpen.

Etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991 hadde Hviterussland i flere år sovjetiske atomvåpen i sitt arsenal, nærmere bestemt 81 atomstridshoder.

I 1992 undertegnet landet den internasjonale ikkespredningsavtalen og i 1996 ble atomstridshodene fra sovjettiden overlatt til Russland.

Les også: Forsvarsministeren vil ikke ta militære grep som nabolandene.

Hviterusslands autoritære president Aleksandr Lukasjenko tilbød i november Russland å stasjonere atomvåpen i landet dersom Nato utplasserer atomvåpen i Polen.

Tilbudet ble gjentatt av Hviterusslands utenriksminister Vladimir Makej i desember, og det ble slett ikke avvist i Moskva.

På spørsmål om dette kunne være aktuelt, sa president Vladirmir Putins talsmann Dmitrij Peskov at muligheten absolutt ble diskutert i Kreml.

Russlands viseutenriksminister Andrej Rudenko bekreftet dette 21. desember og sa at slik utplassering kan bli aktuelt dersom Ukraina blir medlem av Nato eller dersom Nato stasjonerer flere styrker eller våpensystemer i Baltikum.

Les også: Russland kan komme til å angripe Ukraina når som helst, ifølge Det hvite hus.

Powered by Labrador CMS