Nyheter

RUIN: Myanmar anklages for vilkårlig bombing av landsbyer. Her er en mann ved siden av det ødelagte hjemmet sitt i Mung Lai Hkyet-leiren i Laiza i oktober i fjor.

Krever våpenhvile i Myanmar: – Ekstremt bekymret

Norge og en rekke land krever at verdenssamfunnet gjør mer for å stanse volden i Myanmar.

Myanmar ble kuppet for tre år siden. Egentlig skulle Aung San Suu Kyis valgte regjering ta over. Istedenfor er landet nå i en blodig borgerkrig.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I en felles erklæring fra Norge, EU, USA, Storbritannia, Australia, Canada, New Zealand, Sør-Korea og Sveits fordømmes militærjuntaens voldsbruk.

– Jeg er svært bekymret over situasjonen tre år etter militærkuppet i Myanmar. Det er en humanitær krise, med store menneskelige lidelser, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Tusener drept

FNs generalsekretær António Guterres krever også slutt på volden.

– Generalsekretæren understreker på denne dystre årsdagen at det haster med å finne en vei mot en demokratisk overgang til sivilt styre, sier generalsekretærens talsmann Stephane Dujarric.

Tusenvis av personer er drept i borgerkrigen. Juntaen er anklaget for krigsforbrytelser, men dette benekter de. Militæret i landet forlenget unntakstilstanden i landet med et halvt år.

Norge og de andre landene i erklæringen anklager Myanmar for eskalerende vold mot sivile, fengsling og tortur. Juntaen anklages også for ødeleggelse av sivil infrastruktur og systematisk undertrykkelse av religiøse og etniske grupper.

ANGREPET: Ofre for et luftangrep i en bygning i Kanan søndag 7. januar. Minst ni barn ble drept i angrepene, som Myanmars militære anklages for å ha stått bak.

– Vi fordømmer på det sterkeste militærregimets pågående forbrytelser og menneskerettsbrudd, som seksuell og kjønnsbasert vold, heter det.

Millioner i nød

Landene oppfordrer om å støtte tiltak for å presse Myanmar til våpenhvile.

18,6 millioner mennesker kommer til å være i humanitær nød i Myanmar i år, ifølge FN, som sammen med andre aktører nektes tilgang til konfliktområder der behovene er størst.

JERNHÅND: Hæren holder fortsatt Myanmar i et strengt grep. Her fra feiringen av uavhengighetsdagen i hovedstaden Naypyidaw 4. januar.

– Norge fordømmer på det sterkeste militærregimets brudd på menneskerettighetene og overgrep mot folk over hele landet, inkludert mot rohingyaer og andre etniske og religiøse minoriteter, sier Eide.

– Opprørt

Regimet skal vilkårlig bombe befolkede områder, ifølge flere meldinger.

– Jeg er opprørt over rapportene om luftangrep mot boligområder, skoler, helsebygg og religiøse steder. Landsbyer blir brent ned, og det er grove innskrenkninger i ytrings- og forsamlingsfriheten, arrestasjoner og vold mot sivile, sier Eide.

Utenriksministeren sier at landene i regionen spiller en særlig viktig rolle. Norge støtter Den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen (ASEAN) og FNs initiativer.

Powered by Labrador CMS