Nyheter
Senterpartiet behandler varsel mot forsvarsminister Odd Roger Enoksen
Hverken statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) eller finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fikk beskjed om varsel før Odd Roger Enoksen (Sp) ble utnevnt til forsvarsminister.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Senterpartiet behandler et varsel fra et tidligere partimedlem angående forsvarsminister Odd Roger Enoksen om to hendelser drøyt 20 år tilbake i tid.
Varslene, som ble offentlig kjent lørdag, dreier seg om to hendelser fra henholdsvis 2000 og 2001 da Enoksen var Sp-leder, skriver NRK og TV 2.
Tidligere Sp-medlem Hilde Lengali beskriver en hendelse hvor Enoksen skal ha dyttet henne ned på en seng i et hotellrom i Bodø. Året etter skal han ha gått inn i damegarderoben på et annet hotell i Stjørdal. Der var Lengali naken, og Enoksen kommenterte utseendet hennes. I dag sier Enoksen at han ikke husker den første episoden, men at han husker den andre. Han mener imidlertid at han kun kikket inn i garderoben, og at han ikke gikk inn.
– Jeg beklager innstendig at denne episoden skjedde, og jeg synes det er synd at Hilde har gått og båret på dette i så mange år, sier han til NRK.
Til TV 2 sier Enoksen at han ikke tok opp Langali-saken, fordi han ikke har tenkt på den før den kom opp igjen nå.
Støre og Vedum fikk ikke beskjed
Da Enoksen (Sp) ble utvnent til forsvarsminister i Støres regjering høsten 2021, hadde både nestleder Anne Beathe Tvinnereim (Sp) og partisekretær Knut M. Olsen (Sp) kjent til Lengali-saken i nærmere fire år.
På det tidspunktet hadde ikke saken formelt status som varsel mot Enoksen, men Lengali hadde orientert Tvinnereim om to hendelser i 2021. Saken i 2017 ble lagt til side fordi Enoksen ikke hadde noen aktiv rolle i Sp lenger.
Stabssjef hos Statsministerens kontor (SMK), Kristine Kallset, sier til NRK at de ble kontaktet om saken 16. mars. Støre ble orientert 31. mars, dagen etter Vedum.
– Fordi saken gjaldt forhold fra før Enoksen ble statsråd, veiledet vi om å kontakte Senterpartiet om forholdet, sier Kallset.
Hun sier metoo er tema i alle bakgrunnssamtalene med aktuelle statsrådskandidater, men vil ikke gå inn på den enkelte samtale.
Meldte seg ut
Lengali hadde gjennom flere år en rekke ulike verv i partiet, blant annet leder i Gildeskål Senterparti, samt nestleder i Nordland Senterparti. Hun sier at hun meldte seg ut av Sp på grunn av disse hendelsene, og at de har plaget henne i årevis.
– Det som har hjulpet meg med å si ifra, er metoo og filmen «Makta rår». Og Cissi Wallin-saken i Sverige, som også har gjort meg kjempeopprørt, sier hun til NRK.
Senere meldte hun seg inn i MDG, hvor hun blant annet var partisekretær og sentralstyremedlem, men trakk seg i 2018 på grunn av en rekke uenigheter, blant annet rundt partiets håndtering av varsler.
Behandler varselet
Sp ble først kjent med saken i 2017, men mottok det formelle varselet først for to uker siden, opplyser generalsekretær Knut Olsen i Sp overfor NTB. Det blir nå håndtert i tråd med partiets etiske retningslinjer, forteller han.
– Jeg ble orientert i 2017 om at det skal ha vært en hendelse mange år tilbake, men at vedkommende ønsket at dette ikke skulle behandles som en varslingssak, skriver Olsen i en epost til NTB.
– Det er helt avgjørende at all informasjon blir behandlet konfidensielt av oss uavhengig av hva partene i en enkeltsak mener. Hvis ikke blir terskelen for å varsle altfor høy, skriver han videre.
NTB har også forsøkt å få kommentar fra forsvarsministeren. Kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes i Forsvarsdepartementet sier at Enoksen viser til uttalelse han har gitt til NRK og TV 2.