Nyheter

TILBAKEFØRER RENHOLD: Regjeringens ambisjon er at renholdet for forsvarssektoren skal bli organisert av Forsvaret selv i 2024. På Skjold leir ble to bygninger midlertidig stengt i 2019 som følge av dårlig renhold.

Renholdere tilbake i Forsvaret: – Det har vært krevende

Renholdet i Forsvaret har siden 2016 vært privatisert. Onsdag kunne forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) informere om at arbeidet med å ta tilbake driften av renholdet i Forsvaret, vil starte i 2023.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av 2024 er det igjen Forsvaret og Forsvarsbygg som skal ta moppene fatt i egne bygg og leirer.
I Forsvaret skal rundt en million kvadratmeter vaskes, og utgjør samlet sett en av de største leveransene av renhold i landet, med et høyt antall personell.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg er utålmodig etter å få gjennomført tilbakeføringen, men har respekt for at dette må planlegges godt for å sikre en varig løsning og en smidig overgang for alle berørte. Denne regjeringen er opptatt av at renholdspersonell skal ha en trygg og god arbeidshverdag, sier forsvarsminister Gram i en pressemelding.

100 millioner kroner

Beslutningen om tilbakeføring av renholdet er en oppfølging av Hurdalsplattformen, der det i et av punktene står at regjeringen skal «sørge for at renholdet i hele forsvarssektoren igjen blir organisert i Forsvarets egen regi». I juni ga regjeringen beskjed om at renholdet skulle tilbakeføres i løpet av 2023.

Medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, Hårek Elvenes (H) stiller seg kritisk til dette og mener at pengene kunne blitt brukt på å styrke Forsvaret på andre områder.

– Tilbakeføring av renholdet til Forsvaret er anslått å påføre Forsvaret en merkostnad på omlag 100 millioner kroner. Penger som med fordel kunne vært brukt til å styrke Forsvarets spisse ende og mer kampkraft, sier Elvenes.

Krevende

Siden 2016 har renholdet i Forsvaret blitt utført av flere private aktører, en løsning som har vist seg å være utfordrende. Flere av Forsvarets bygg har blant annet blitt midlertidig stengt som følge av dårlige hygieneforhold, dette har gått utover både ansatte og soldater.

Forsvarets hovedverneombud, Thomas Norman Hansen, er glad for at renholderne kommer tilbake til Forsvaret og blir deres kolleger igjen.

VIKTIG: Hovedverneombud Thomas Norman Hansen er glad for tilbakeføringen av renholdet til egen organisasjon.

– Renhold er en veldig viktig faktor for et godt arbeidsmiljø. Det har vært krevende for Forsvaret å leve med innleide tjenester. Det har vært dårlig renhold mange steder, og stor utskiftning av personell hos renholdsleverandørene har ført til problemer med sikkerhetsklarering, sier Hansen i en tekstmelding til Forsvarets forum.

Les også: Støre-regjeringen vil ha bort private renholdere i Forsvaret

Bedre arbeidsvilkår

– Med dette vil vi får en bedre løsning for renholdet enn vi har i dag, hvor også hensynet til en trygg og forutsigbar arbeidssituasjon for renholderne i Forsvaret er ivaretatt. Godt renhold bidrar til både trivsel og hygiene, og er derfor også viktig for vår forsvarsevne, sier Nils Ole-Foshaug, forsvarspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Foshaug får støtte fra leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, som peker på at personell er Forsvarets viktigste ressurs, og det gjelder i høyeste grad også renholdspersonell.

– Vi er glade for at Høyre-regjeringens privatisering nå blir reversert, sier Rødt-lederen, og slår fast at det faktum at bygg måtte stenge på grunn av dårlig renhold, viser hvor viktig renhold er for Forsvaret og forsvarsevnen.

Powered by Labrador CMS