NYE TELT: Forsvarets nye patruljetelt skal leveres av Oskar Pedersen.Foto: Forsvarsmateriell
Slik blir Forsvarets nye patruljetelt
Tidligere har Forsvarets patruljetelt kommet fra en rekke forskjellige produsenter uten et skikkelig system. I 2024 kommer de nye teltene med én standard.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarsmateriell (FMA) har signert kontrakt med Kristiansand-bedriften Oskar Pedersen om å levere nye patruljetelt til Forsvaret de neste syv årene. Kontrakten har en verdi på rundt 290 millioner kroner og leveransene er ventet å starte våren 2024.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
De nyutviklede teltene kommer i to størrelser, 2-3 personstelt og 4-6 personstelt, og skal produseres av det norske selskapet Barents Outdoor AS, som også står bak de tekniske løsningene. Teltene skal produseres i Bangladesh og vedlikeholdes i Norge.
– Vi er svært godt fornøyde med denne avtalen. Barents Outdoor er langt fremme når det gjelder bærekraft. Det gjenspeiles i teltenes høye kvalitet; de er robuste og brukervennlig og lette å reparere og vedlikeholde, sier Tomas Beck, sjef Landkapasiteter i Forsvarsmateriell.
Teltene er testet av soldater under tøffe klima- og værforhold flere steder i Norge dette året.
– Brukertestene har vært bra og visser at teltene har tålt bruken godt. Nå kan soldater i Norge glede seg, sier Tomas Beck.
Selv om patruljetelt har vært brukt i Forsvaret i mange år, har problemet vært at det har ikke vært en standardisert avtale. Dermed har Forsvaret fått en rekke forskjellige patruljetelt fra mange forskjellige produsenter uten et godt system, forklarer Bjørn Ivar Fagerli på Hærens våpenskole (HVS).
Fagerli forklarer at teltene Forsvaret nå får, vil dekke et større behov og ikke lenger kun vil være et verktøy for typiske oppklaringsstyrker og tilsvarende. Nå vil teltene også kunne benyttes for blant annet kommandoplass, sanitet og mer.
– Det gjør at fleksibiliteten øker betraktelig, når vi får telt som kan brukes utover patruljemiljøet. Det gir fleksibilitet i forhold til oppdragsløsning både innlands og utenlands, sier Fagerli og legger til at teltene er testet spesifikt for nordiske forhold og militær bruk, noe som har vært en utfordring tidligere når man har handlet hyllevare.