Nyheter
Sverige og Danmark vil samarbeide tettere militært
Nabolandene skal dessuten patruljere i Østersjøen mer koordinert og bruke hverandres infrastruktur.
Bakteppet for det utvidede samarbeidet er den alvorlige sikkehetssituasjonen i Europa, står det i et intensjonsbrev signert den svenske forsvarsministeren Pål Jonson og den danske forsvarsministeren Troels Lund Poulsen.
I brevet er det pekt på en rekke arenaer der de skandinaviske naboene kan samarbeide tettere på forsvarsfeltet.
- Anskaffelser: Både svenskene og danskene bruker stormpanservogner av typen CV90. De vil fremover vurdere å gå sammen for å kjøpe flere kjøretøyer av typen slik at danskene kan bygge opp en tung mekanisert brigade, mens svenskene kan styrke landmakten.
- Luftovervåkning: De to landene ønsker å samarbeide i enda større grad når det gjelder luftovervåkning i Østersjøen. Det skal blant annet bidra til at de to øyene Bornholm og Gotland sikres bedre. Samarbeidet innebærer blant annet enklere adkomst til hverandres luftrom og til flystasjoner. Landene trekker frem at danske kampfly er stasjonert ved flystasjonen i Ronneby i Sverige. Samarbeidet gjelder også maritim aktivitet i det samme området.
- Nato-bidraget på alliansens østflanke: Sverige og Danmark ser for seg å samarbeide i Latvia i Nato-bidraget som omtales som Enhanced forward presence (EFP). Bidraget handler om at allierte i Nato viser tilstedeværelse på alliansens østflanke, altså i Estland, Latvia, Litauen og Polen. Norge bidrar med rundt 150 soldater i Litauen i en tyskledet styrke. Danmark har i flere år vært i Adazi i Latvia i en canadiskledet styrke. Det er denne Sverige nå ser for seg å slutte seg til, men de venter på politisk godkjennelse for å sende soldater dit. Det skal være snakk om rundt 800 soldater fra en mekanisert bataljon i det södra skånska regimentet P7 i Revinge, skriver den svenske avisen Expressen.
- Ukraina: Sverige og Danmark vil samarbeide tettere når det gjelder donasjoner til Ukraina, blant annet når det gjelder luftvern, ammunisjon og stormpanservogner.
Intensjonsbrevet er datert 7. mai.