Nyheter

STYRKEBIDRAG: Utenriksminister Anniken Huitfeldt og forsvarsminister Odd-Roger Enoksen (til venstre) møter pressen i vandrehallen i Stortinget. De gir kommentarer i forkant av forsvarsministermøtet i Nato.
STYRKEBIDRAG: Utenriksminister Anniken Huitfeldt og forsvarsminister Odd-Roger Enoksen (til venstre) møter pressen i vandrehallen i Stortinget. De gir kommentarer i forkant av forsvarsministermøtet i Nato.

Norge forsterker styrkebidraget i Litauen

Norge forsterker styrkebidraget i Litauen med 50–60 soldater, opplyser forsvarsminister Odd-Roger Enoksen.

Publisert Sist oppdatert

Enheten vil reise til Litauen raskt, og sendes for en tidsperiode for tre måneder. Det er mulighet for forlengelse, opplyser Enoksen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

— Vi ønsker å bidra til styrket alliert tilstedeværelse i Baltikum for å vise solidaritet med våre allierte. For vår del gjøres dette best ved å forsterke det styrkebidraget vi allerede har i Litauen, sier Enoksen.

Les også: Canada sender våpen og penger til Ukraina

Beredskap

Denne styrken er en del av en tyskledet styrke i Litauen, et oppdrag som har gått over lang tid, opplyste han.

Det er ingen grunn til å tro at Russland planlegger en invasjon av Nato-land, sa Enoksen.

— Vi følger situasjonen fra dag til dag. Dette er en beredskap både for å vise solidaritet og for å bidra på den måten som den østlige flanken i Nato har bedt om bistand på, for å beskytte seg i en eventuell kritisk situasjon.

– Vil agere med våre allierte

Bakteppet er den spente sikkerhetssituasjonen i og rundt Ukraina.

— Vi står i en svært krevende sikkerhetssituasjon i Europa. Den massive russiske oppbyggingen rundt Ukraina, og kravene til USA og Europa, har endret sikkerhetssituasjonen i Europa. Dette påvirker også Norge, og vi følger situasjonen nøye, sier Enoksen.

— Hvordan vil Norge reagere hvis Russland invaderer Ukraina?

— En eventuell invasjon av Ukraina vil medføre store økonomiske og politiske konsekvenser. I en slik situasjon vil vi agere sammen med våre allierte slik at det vil ha betydelige kostnader for Russland å foreta en slik handling, sier Huitfeldt.

Powered by Labrador CMS