Nyheter:

Anklager Iran for sabotasje

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton sier Iran «nesten sikkert» har stått bak sabotasje mot skip utenfor kysten av De forente arabiske emirater.

Publisert Sist oppdatert

Utspillet kommer mens spenningsnivået mellom Iran og USA er høyt. USA har nylig sendt bombefly og en hangarskipsgruppe til regionen og vil også øke antallet soldater i området.

Tidligere i mai ble fire tankskip utsatt for sabotasje i Persiabukta. Ett av skipene var norske Andrea Victory, og Norge deltar i granskningen av hendelsen, sammen med USA og andre land. To av skipene var saudiarabiske.

Skipene ble angrepet med miner som høyst sannsynligvis var iranske, ifølge Bolton.

– Ingen er i tvil

Han er onsdag på besøk i De forente arabiske emirater, og uttalelsen falt på en pressekonferanse i Abu Dhabi.

– Det er ingen i Washington som er i tvil om hvem som er ansvarlige for dette, sa han, og føyde til:

– Hvem andre tror du gjør dette? Noen fra Nepal?


Bolton sier han skal møte Emiratenes kronprins, sjeik Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, i tillegg til sikkerhetsrådgiver sjeik Tahnoun bin Zayed Al-Nahyan for å diskutere situasjonen i området.

– Vi er fortsatt bekymret og så årvåkne som vi kan, sier Bolton.

Iran advarer

Den iranske regjeringen har omtalt skipsangrepene som «alarmerende og beklagelige» og har samtidig advart fremmede makter mot «eventyr» som kan true sikkerheten til sjøs.

USA har trukket seg fra atomavtalen stormaktene inngikk med Iran i 2015. Iran har sagt at landet nå vil begynne å gå tilbake på deler av avtalen.

– Trump er ikke interessert i en krig med Iran eller et regimeskifte (Seniorforsker Svein Melby). 

USAs president Donald Trump kunngjorde fredag at han vil sende ytterligere 1.500 soldater til Midtøsten. 

Seniorforsker Svein Melby (Foto: Håvard Madsbakken/Forsvaret). 
Seniorforsker Svein Melby (Foto: Håvard Madsbakken/Forsvaret). 

– Økt amerikansk nærvær i regionen vår er svært farlig og en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet og må konfronteres, sa Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif til nyhetsbyrået IRNA dagen etter.

– Trump er forsiktig med å bruke militære virkemidler, og det kan virke som Bolton er i ferd med å tape den interne maktkampen om hva som bør skje med Iran. Trump er ikke interessert i en krig med Iran eller et regimeskifte, sier Melby som blant annet har forsket på amerikansk forsvars- og sikkerhetspolitikk. 

På tross av at Trump vil vegre seg med å bruke militære virkemidler overfor Iran, har presidenten likevel ved flere anledninger ytret seg svært negativt i forbindelse med atomavtalen som USA trakk seg ut av. Han har også nylig innført nye sanksjoner mot Iran. Selv om det er umulig å utelukke en militær konflikt med Iran, er det lite sannsynlig, ifølge Melby.  

– Skal man dømme ut i fra Trump har sagt, har han dempet inntrykket at en konflikt er under oppseiling, sier Melby som likevel understreker Trump kan være uberegnelig.