Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_2086_anklageriranforsabotforum_2086_anklageriranforsabothttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9618Anklager Iran: USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton mener Iran står bak sabotasje mot fire tankskip i Persiabukta (Foto: Yohei Kanasashi/Kyodo News via AP). /forum-media/PubImages/John Bolton til nett.jpgAnklager Iran: USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton mener Iran står bak sabotasje mot fire tankskip i Persiabukta (Foto: Yohei Kanasashi/Kyodo News via AP).

Anklager Iran for sabotasje

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton sier Iran «nesten sikkert» har stått bak sabotasje mot skip utenfor kysten av De forente arabiske emirater.

Utspillet kommer mens spenningsnivået mellom Iran og USA er høyt. USA har nylig sendt bombefly og en hangarskipsgruppe til regionen og vil også øke antallet soldater i området.

Tidligere i mai ble fire tankskip utsatt for sabotasje i Persiabukta. Ett av skipene var norske Andrea Victory, og Norge deltar i granskningen av hendelsen, sammen med USA og andre land. To av skipene var saudiarabiske.

Skipene ble angrepet med miner som høyst sannsynligvis var iranske, ifølge Bolton.

– Ingen er i tvil

Han er onsdag på besøk i De forente arabiske emirater, og uttalelsen falt på en pressekonferanse i Abu Dhabi.

– Det er ingen i Washington som er i tvil om hvem som er ansvarlige for dette, sa han, og føyde til:

– Hvem andre tror du gjør dette? Noen fra Nepal?

 

 

forum_2086_anklageriranforsabotforum_2086_anklageriranforsabothttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9617Flere soldater: USA sendte tidligere i måneden hangarskipet USS Abraham Lincoln til Persiabukta som et svar på det som hevdes å være økende trusler fra Iran mot skipstrafikken (Foto: AP / NTB Scanpix)/forum-media/PubImages/USS Abraham Lincoln nett.jpgFlere soldater: USA sendte tidligere i måneden hangarskipet USS Abraham Lincoln til Persiabukta som et svar på det som hevdes å være økende trusler fra Iran mot skipstrafikken (Foto: AP / NTB Scanpix)


Bolton sier han skal møte Emiratenes kronprins, sjeik Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, i tillegg til sikkerhetsrådgiver sjeik Tahnoun bin Zayed Al-Nahyan for å diskutere situasjonen i området.

– Vi er fortsatt bekymret og så årvåkne som vi kan, sier Bolton.

Iran advarer

Den iranske regjeringen har omtalt skipsangrepene som «alarmerende og beklagelige» og har samtidig advart fremmede makter mot «eventyr» som kan true sikkerheten til sjøs.

USA har trukket seg fra atomavtalen stormaktene inngikk med Iran i 2015. Iran har sagt at landet nå vil begynne å gå tilbake på deler av avtalen.

– Trump er ikke interessert i en krig med Iran eller et regimeskifte (Seniorforsker Svein Melby). 

USAs president Donald Trump kunngjorde fredag at han vil sende ytterligere 1.500 soldater til Midtøsten. 

– Økt amerikansk nærvær i regionen vår er svært farlig og en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet og må konfronteres, sa Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif til nyhetsbyrået IRNA dagen etter.

Taper kampen

Ifølge seniorforsker Svein Melby, er USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton kjent som en «hauk» som har tatt til orde for en hardere linje overfor Iran. Likevel tror ikke Melby som er tilknyttet Institutt for forsvarsstudier (IFS) ved Forsvarets høgskole, at USA vil gripe inn militært overfor Iran. Seniorforsker Svein Melby (Foto: Håvard Madsbakken/Forsvaret). 

– Trump er forsiktig med å bruke militære virkemidler, og det kan virke som Bolton er i ferd med å tape den interne maktkampen om hva som bør skje med Iran. Trump er ikke interessert i en krig med Iran eller et regimeskifte, sier Melby som blant annet har forsket på amerikansk forsvars- og sikkerhetspolitikk. 

På tross av at Trump vil vegre seg med å bruke militære virkemidler overfor Iran, har presidenten likevel ved flere anledninger ytret seg svært negativt i forbindelse med atomavtalen som USA trakk seg ut av. Han har også nylig innført nye sanksjoner mot Iran. Selv om det er umulig å utelukke en militær konflikt med Iran, er det lite sannsynlig, ifølge Melby.  

– Skal man dømme ut i fra Trump har sagt, har han dempet inntrykket at en konflikt er under oppseiling, sier Melby som likevel understreker Trump kan være uberegnelig. 

Publisert 29. mai 2019 11:21.. Sist oppdatert 29. mai 2019 14:02.