Nyheter

TAKKER: Ukrainas president Volodymyr Zelensky takker soldatene sine for innsatsen etter et massivt droneangrep mot Russland.

Nasa-data: Store branner på russisk flyplass etter ukrainsk angrep

Overvåkingsdata fra Nasa viser voldsomme branner på den russiske militære Morozovsk-flyplassen etter et ukrainsk droneangrep natt til lørdag.

Publisert

Nasas system FIRMS, en forkortelse for Fire Information for Resource Management System, har en nettside der branner som er synlige fra verdensrommet markeres med røde ruter.

Situasjonen på Morozovsk-flyplassen i Rostov fylke ser ut fra disse dataene dramatisk ut – nær sagt hele flyplassområdet er markert i rødt. Dataene er hentet inn av Nasa-satellitten NOAA-20, og observasjonene er gjort klokka 00.33, 02.09, 02.16 og 02.39 natt til lørdag.

Det er også registrert brann i et område rett sør for flyplassen lørdag formiddag.

Oljelagre

Ukrainas militære sa lørdag at de i løpet av natten angrep Morozovsk-flyplassen og en rekke oljelagre i tre russiske regioner.

Flyplassen ble også i juni rammet av et ukrainsk droneangrep, og flere medier, blant dem ukrainske Kyiv Independent , skriver at det har vært utplassert kampfly av typen Su-34 der.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den ukrainske forsvarsledelsen sier i en Facebook-melding lørdag at de angrep flyplassen og traff ammunisjonslagre der det ble lagret målstyrte bomber. De ukrainske styrkene skal også ha angrepet drivstofflagre i regionene Belgorod og Kursk i tillegg til Rostov.

Minst to store oljetanker ble satt i brann. Tjenestemenn i Rostov og Belgorod bekrefter at oljetanker ble truffet av droner, ifølge den russiske nyhetskanalen Mash.

– Senket ubåt

Det ukrainske militæret sier lørdag at de også har senket en russisk ubåt og skadet et luftvernbatteri av typen S-400 på den okkuperte Krim-halvøya.

Ubåten det er snakk om er Rostov-na-Donu (Rostov ved Don), en angrepsubåt i Kilo-klassen som også ble skadet i et angrep i september i fjor. Meldingen er ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takket lørdag sine styrker for innsatsen.

– Jeg vil takke alle våre soldater og alle som jobber i vår forsvarsindustri for å ha rammet russiske flyplasser, oljeraffinerier og logistikk, sa Ukrainas president i sin daglige uttalelse lørdag.

– Hvert slikt angrep bringer den rettferdige avslutningen på krigen nærmere, fortsatte han.

Russlands forsvarsdepartement sier at 75 ukrainske droner ble skutt ned i løpet av natt til lørdag. Påstanden er ikke bekreftet av uavhengige kilder, men kan tyde på at Ukraina iverksatte et massivt angrep.

Ukraina meldte på sin side at de hadde skutt ned 24 av 29 droner som Russland skjøt mot Ukraina i løpet av natten.

Powered by Labrador CMS