Jakob bestemte seg tidlig for å ta opp kampen mot okkupasjonsmakten. I mars 1942 klarte han å komme seg over til Storbritannia. Tre måneder senere var han overført til Shetland og ble innrullert i «Shetlandsgjengen». Det offisielle navnet på denne avdelingen var Norwegian Naval Independent Unit.
Dette var en del av spesialstyrkene organisert under Special Operations Executive (SOE). Personellet som gikk inn i Shetlandsgjengen fikk mye av den samme utdanningen som Kompani Linge. Spesialutdanningen sammen med inngående kjennskap til norskekysten skapte en avdeling som fikk en svært viktig rolle i å bekjempe den tyske okkupasjonsmakten.
Operasjoner med høy risiko
Jakob var oppvokst på Torsvik i Øygarden utenfor Bergen. Før krigen var han kystskipper, og hadde inngående kjennskap til skipsleder og farvann på hele kysten av Vestlandet. I begynnelsen brukte Shetlandsgjengen fiskeskøyter til å transportere og landsette agenter og forsyninger på norskekysten. Dette var operasjoner med høy risiko. Under røffe værforhold og i mørklagt farvann måtte de snike seg forbi fiendtlige styrker for å sette i land agenter og forsyninger til motstandskampen.
Vinteren 1942-43 mistet de sju skøyter og 30 menn. Trusselen mot fiskeskøytene ble for stor. Shetlandsgjengen ble da tilført tre spesialtilpassede fartøyer. Jakob ble overført til disse nye fartøyene, og tjenestegjorde som nestkommanderende på KNM Hitra. I løpet av krigen gjennomførte Jakob 56 risikofylte turer fra Shetland og inn på norskekysten.
En stor inspirasjon
Helt til det siste holdt Jakob tett kontakt med spesialstyrkene i Norge. Hans erfaringer, kunnskap og historier var en stor motivasjon og inspirasjon for alt personell i spesialstyrkene. Han hadde særlig kontakt med Marinejegerkommandoen som er stasjonert på Haakonsvern i Bergen.
I grunnutdanningen av dagens operatører benyttes trening og øvelser som er inspirert av operasjoner som Jakob gjennomførte under krigen. Hans historier og erfaringer ble overført til dagens generasjoner med spesialstyrker.
Dyp respekt og takknemlighet
Vi har mistet en høyt dekorert krigshelt og hedersmann. Minnet om Jakob Strandheim vil leve videre. Med dyp respekt og takknemlighet vil vi minnes hans innsats under krigen, og hans levende engasjement for dagens generasjon av personell i spesialstyrkene. Jakob Strandheim vil alltid være en viktig del av vår arv og historie.
På vegne av alle i Forsvarets spesialstyrker, Torgeir Gråtrud Generalmajor Sjef Forsvarets spesialstyrker