Nyheter

HANGARSKIP I GERALD R. FORD-KLASSEN: Illustrasjonsfoto. Den 780 tonn tunge øvre baugen til hangarskipet John F. Kennedy ble heist på plass i desember 2019. Kennedy er det andre skipet i Ford-klassen.

Hangarskip oppkalt etter kokk

Det fremtidige fjerde hangarskipet i Gerald R. Ford-klassen heter Doris Miller, etter krigshelten fra Texas som mistet livet under andre verdenskrig.

Publisert Sist oppdatert

Doris «Dorie» Miller (1919 – 1943) tjenestegjorde som kokk i den amerkanske marinen, og var den første afrikansk-amerikaneren som ble hedret med medaljen Navy Cross.

Miller blir spesielt husket for sitt mot da Japan angrep den amerikanske marinebasen Pearl Harbor i 1941, står det i biografien hans på nettsidene til U.S. Navy.

Da japanske fly angrep marinebasen, bokstavelig talt ut av det blå, 7. desember 1941, drev Miller med klesvask om bord på USS West Virginia, som blant annet ble truffet av en torpedo midtskips.

Miller bar sårede soldater i sikkerhet mens havnen var under intens fiendtlig ild. Blant dem han hjalp var skipssjef Mervyn Bennion, som var alvorlig skadet. Miller rettet deretter et Browning maskingevær mot de japanske flyene, står det i biografen til Miller.

Omkom på havet

Under angrepet på Pear Harbor skal Miller ha skutt ned 4-6 fly selv om han ikke hadde trening i å håndtere tunge våpen.

KRIGSHELT: Miller vervet seg til militæret i 1939 for å komme seg ut av hjembyen Waco i Texas, for å se verden, og for å hjelpe familien sin økonomisk.

Miller døde i 1943 da et skip han befant seg om bord på, USS Liscome Bay, ble truffet av en torpedo og sank.

Doris Miller er det første hangarskipet som er oppkalt etter en afrikansk-amerikaner, selv om et annet skip tidligere er blitt oppkalt etter Miller: Fregatten USS Miller i Knox-klassen.

Han fikk et feminint navn delvis fordi både moren hans og jordmoren som tok ham i mot skal ha ønsket seg en jente, ifølge Noir Histoir. Miller ble tungvektsmester i boksing på USS West Virginia.

Leveres i 2032

20. januar 2020 erklærte USAs fungerende marineminister Thomas B. Modly at et hangarskip i Ford-klassen er oppkalt etter Miller.

  • Det første hangarskipet i Ford-klassen, Gerald R. Ford, var operativt i 2017, og besøkte forøvrig Oslo i mai 2023.
  • Det andre hangarskipet i klassen, John F. Kennedy, skal leveres i 2025, ifølge USI News.
  • Det tredje skipet, Enterprise, skal leveres i 2028.
  • Doris Miller blir det fjerde skipet i klassen, og skal ifølge anslag fra U.S. Navy leveres i 2032.
CVN-78: Hangarskipet USS Gerald R. Ford mellom Aspond og Håøya i Oslofjorden, 29. mai 2023.
HEDRET: Miller's heltedåder under Pearl Harbour førte til at daværende marineminister Frank Knox tildelte ham den gjeve utmerkelsen Navy Cross, som ble gitt ham personlig av admiral Chester Nimitz, sjef for USAs stillehavsflåte under andre verdenskrig.
Powered by Labrador CMS