Nytt om navn
107-åring utnevnt til ridder av den franske Æreslegionen
Nils Severin Økland ble dekorert for sin innsats i Frankrike under 2. verdenskrig.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Bakgrunnen for utmerkelsen beskrives slik i en pressemelding fra den franske ambassaden:
«Nils Severin Økland blir tildelt denne høye utmerkelsen for hans fremragende tjenester for frigjøringen av Frankrike under landgangen i Provence i 1944. Under 2. verdenskrig tjenestegjorde Nils Severin Økland 40 måneder til sjøs og bidro dermed til de alliertes seier.»
Det var under en seremoni ved Siljuslåtten sykehjem 24. juni at Frankrikes ambassadør i Norge, Pierre-Mathieu Duhamel, overrakte Ordre National de la Légion d’honneur til Økland. Seremonien er også omtalt av NRK.
– Dette var stas, sa Økland til kringkasteren etter at han hadde fått dekorasjonen på brystet.
Økland flyktet til Shetlandsøyene i 1941, der han sluttet seg til Sjøforsvarets skytteravdeling for handelsflåten. Han deltok i ulike konvoioppdrag for å sikre forsyninger av mat, krigsutstyr og olje i Nord-Atlanteren og Middelhavet, går det frem av pressemeldingen.
Videre står det:
«Fra 1944 tjenestegjorde Nils Severin Økland blant annet om bord på Roald Amundsen og deltok dermed i landgangen i Provence, fra Cannes til Toulon, som startet 15. august 1944. Roald Amundsen var ett av fire norske skip som deltok i frigjøringen av Sør-Frankrike.»
Æreslegionen er den fremste franske nasjonale ordenen som hedrer både franske og utenlandske statsborgere, skriver ambassaden. Den ble opprettet av Napoleon Bonaparte i 1802. L’Ordre National de la Légion d’Honneur hedrer personer som har utmerket seg særlig innen offentlig, militær eller privat virksomhet. Utlendinger kan bli tildelt denne fortjenestemedaljen i spesielle tilfeller hvis personen har utmerket seg for utførte tjenester for Frankrike eller fremmet franske interesser.
Flere saker om 2. verdenskrig:
-
Kritikerrost spesialstyrke-serie returnerer første nyttårsdag
Handlingen flytter seg fra Nord-Afrika til Italia og den allierte invasjonen.
-
Minner til bruk og misbruk
Denne høsten ruller filmer om både Nr. 24 og Quisling over kinolleret. Begge er en del av en utvidet minnekultur vi sårt har bruk for.
-
Teater satser på motstandskvinner
Mens debatten på nytt raser om krigsfilmenes evige skildringer av menn, forbereder Trøndelag Teater premieren på et nytt teaterstykke om kvinners motstandskamp.
-
Sjur portretterer en av Norges høyest dekorerte borgere
Filmen om Gunnar «Kjakan» Sønsteby er klar for norske kinogjengere. Det har aldri vært viktigere å forstå at krig handler om mennesker, sier skuespiller Sjur Vatne Brean.
-
Soldater over hele landet får se filmen om Sønsteby før premieren
To dager før premieren på «Nr. 24», som skildrer Gunnar Sønstebys opplevelser under andre verdenskrig, vises den for norske soldater.
-
Frykter ikke russiske reaksjoner under frigjøringsdag i Finnmark
Ordfører i Sør-Varanger Magnus Mæland er ikke bekymret for årets minnesmarkering i Kirkenes og mener Russland har lært at propagandaen deres ikke fungerer.