Nyheter

AVDUKING: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram fikk æren av å avduke minnesmerket for de 52 nordmenne som falt under invasjonen av Normandie under 2. verdenskrig.

Hedret 52 nordmenn som mistet livet under operasjon Overlord

52 nordmenn ga sitt liv for verdensfreden under historiens største landgangsoperasjon. Nå har de endelig fått sitt eget minnesmerke i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det lå et grått skydekke over Oslo da minnesmerket for å hedre nordmennene som mistet livet under D-dagen 6. juni 1944 og operasjon Overlord, ble avduket av forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) fredag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Til lyden av trompeter kom navnene til de 52 nordmennene til syne, samt den franske kystlinjen med landgangsområdene Utah, Omaha, Gold, Juno og Sword.

Blant de 52 som mistet livet var 4 fra Hæren, 31 fra Sjøforsvaret, 16 fra Luftforsvaret og 1 fra Handelsflåten.

– Norske avdelinger fra Marinen, Luftforsvaret og Hæren ga viktige bidrag. Sivile sjøfolk fra handelsflåten deltok i fremste linje. Men det kostet. Tusenvis av allierte soldater, sjøfolk og flygere ofret livet fra landgangen 6. juni til frigjøringen av Paris i slutten av august. Blant de falne var 52 nordmenn, sa Gram under sin tale.

DE SOM FALT: Minnestavlen med navnene på de 52 nordmennene som falt. Etter avdukingen ble også roser lagt ned ved tavlen.

– Navnet på dem som falt kan leses på minnesmerket over norske krigsdeltakere i Normandie. Oslo havn og Forsvarets veterantjeneste med gode ildsjeler i spissen, har sørget for at vi også her på Normandie-plassen med denne plata blir minnet om dem som kjempet og falt for fred den gang nasjonen eksistens stod på spill, fortsatte Gram.

Navnetavlen er en kopi av den platen som forsvarsminister Frank Bakke-Jensen avduket på Norges nasjonale monument i Normandie i forbindelse med 75-års jubileet for D-dagen.

Hedret sin far

Til stede er også Jan Eilif Güettler. Som toåring mistet han sin far Jan Güettler, som falt under invasjonen av Normandie. Han mener det er mange som har blitt forbigått for sin innsats under 2. verdenskrig og synes det er fint at minnesmerket nå er på plass og gir en stor takk til alle involverte.

TIDSVITNE: Jan Eilif Güettler mistet sin far under invasjonen av Normandie. Han er glad for at det nå finnes et minnesmerke i Norge for de som ga sitt liv for verdensfreden.

– Jeg synes det var veldig positivt at dette ble gjort. Normandie har vært lite omtalt tidligere, ikke det at det er nødvendig å snakke så mye om det som har vært, men jeg synes det er godt at vi har det minnesmerket. Det gir en god følelse, sier han til Forsvarets forum.

Frigjøringen av Europa

6. juni 1944 startet de allierte verdens største militæroperasjon, i dag kjent som D-dagen. Rundt 3000 nordmenn deltok på land, til sjøs eller i luften på det som mange anser som starten på frigjøringen av Europa.

Norske handelsskip sørget for at tropper og forsyninger kunne landsettes på fransk jord. Flere fartøyer gikk i skytteltrafikk over den engelske kanalen. Norske marinefartøyer og fly var med på å sikre landgangen hvor også noen få norske offiserer fra Hæren, som tjenestegjorde i britiske avdelinger, deltok.

FAMILIENE: Stabssjef for Forsvarets veterantjeneste, Ola Bøe Hansen trakk frem familiene som aldri igjen fikk se sine kjære som falt under invasjonen av Normandie under fredagens minnesmarkering.

– For de mange som deltok på begge sider og fikk se en ny dag, opplevdes nok D-dagen som lenger enn de fleste. For de 52 familiene i Norge som etter operasjon Overlord ikke fikk tilbake sine kjære, brast håpene i bunnløs sorg. Vi minnes dem i dag, sa stabssjef for Forsvarets veterantjeneste, Ola Bøe Hansen under dagens minnesmarkering.

Powered by Labrador CMS