Nyheter

INNSPILLING: På plass rett utenfor Akershus festning står over 150 mennesker klare for nye opptak til filmen «Quislings siste dager», som kommer på kino i 2024.

Quisling-filminnspilling på Akershus festning

Filmen om Vidkun Quislings siste dager, som har premiere høsten 2024, startet innspilling i september. Denne uken var de på plass på Akershus festning.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Filmen har fått tittelen: Quislings siste dager. Fortellingen tar for seg de siste dagene til Vidkun Quisling, fra han ble arrestert, fram til henrettelsen i oktober 1945, hvor målet er å gi et innblikk i hva som skjedde inne i hodet hans. Historien er bygget på flere kilder, blant annet en av Peder Olsens dagbøker. Han var én av Quislings sjelesørgere i fengselet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Filmen er regissert av Erik Poppe, som blant annet har regissert filmen «Kongens Nei» fra 2016. Prosjektet omfatter både en kinofilm og en TV-serie for TV 2, der TV-serien vil gå lengre inn i fortellingen, spesielt om Maria Quisling og dagene før freden var et faktum.

– Hvorfor valgte dere å ta opp dette temaet nå, 77 år senere?

– Jeg kan presisere at dette er på en måte ikke en krigsfilm. Rammen er historien om møtet mellom to personer der vi kan si at Vidkun Quisling er den sentrale karakteren. Men det har gitt oss en mulighet til å komme på innsiden av hodet hans og forstå mer hvem han var og hva som driver et menneske inn i en sånn rolle som han påtok seg, forklarer regissør Poppe til Forsvarets forum.

40-TALLET: På dettet var det over 100 statister ikledd tidsriktige uniformer, dresser og kjoler.
EN AV MANGE: En av dagens scener var veien inn til «rettssaken», satt til august 1945.

Regissøren sier at det vanskeligste har vært å finne en balanse mellom det som er historisk riktig samtidig som at det er en tolkning av personene, selv om de jobber tett med historikere.

– Vi har hatt den gleden av å ha med mange av de mest sentrale historikerne på prosjektet for å korrigere og hjelpe så vi får historien så riktig at det ikke bare er innsikten i de to, men at rammen forblir eksotisk og interessant å se på, sier han.

I rollen som Vidkun Quisling har Poppe fått med seg skuespiller Gard Eidsvoll, og i rollen sjelesørger Olsen har de med seg Anders Danielsen Lie.

– Historie skrives jo alltid og hvis man skal forstå historie så må man tørre å ta i den og det er mitt mandat som utøvende kunstner og skuespiller, at man skal forsøke å, ikke nødvendigvis forsvare hans handlinger, men å skjønne hans bakgrunn for å gjøre som han gjorde, sier Eidsvoll til Forsvarets forum.

Den andre hovedrolleinnehaveren, Danielsen, forteller at det var mange grunner til at rollen som Peder Olsen var interessant for han. Ikke bare er Lie interessert i andre verdenskrig og rettsoppgjøret, men selve personen Peder og hvordan han selv så på sin stilling som sjelesørger gjør dette til et interessant oppdrag forklarer Danielsen til Forsvarets forum.

TRIO: Fra venstre, Gard Eidsvoll (Vidkun Quisling), Erik Poppe (regissør) og Anders Danielsen Lie (Peder Olsen)

– Har du gjort noe arbeid for å sette deg inn i rollen som prest?

– Jeg gjør alltid så mye arbeid jeg kan for å gjøre karakterene mine så levende som mulig og det er litt logikk og litt analyse, men så er det også ganske mye intuisjon, sier han til Forsvaret forum.

Powered by Labrador CMS