Nyheter

MILEPÆL: Forsvaret testet onsdag ut sine splitter nye rakettvåpen på Andøya.

Skarp milepæl for Hæren

Forsvarets nye rakettvåpen ble testet på Andøya onsdag. Den norske og litauiske forsvarssjefen ble begge vitne til en milepæl i norsk forsvarshistorie.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Utrolig nok er det vindstille på Andøya. Det har jeg ikke opplevd før! Utroper forsvarssjef Eirik Kristoffersen henrykt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han og den litauiske forsvarssjefen Valdemaras Rupšys har tatt turen ut på den ellers så forblåste forsvarsøya helt nord i Vesterålen.

Forsvarssjefene er til stede for å være vitne til en milepæl i norsk forsvarshistorie. Det er dagen for den aller første skarpskytingen med Hærens kampluftverns nye missildoning.

Stor fallhøyde

Forsvarssjefene med følge er langt ifra de eneste som har kommet seg ut i havgapet for å delta på Hærens første skarpskyting med High Mobility Launcher-systemet.

Batterisjef Ruben Getz og to tropper fra det nyetablerte kampluftvernbatteriet er på øvelse, og har med det alt de trenger for å gjennomføre utskytningen.

De er spente og for samtlige i troppen er dette deres første skarpskyting. Selv om de har trent iherdig er de bevisste på at oppdraget bokstavelig talt har stor fallhøyde.

Les også: Forsvaret ønsker å kjøpe deler av Rygge sivile lufthavn for å oppbevare museumsmateriell

Sommerfugler i hardtrening

Silje Skarsbakk er troppsersjant i utskytningstroppen. Hun har ansvaret for å sette High Mobility Launcher-systemet i operativ stand, klar for utskyting.

Silje Skarsbakk er troppssersjant i utskytingstroppen. Hun har ansvaret for å sette High Mobility Launcher-systemet i operativ stand, klar for utskyting.

– Etter fire år i Forsvaret er dette min første skarpskyting jeg er ansvarlig for. Selv om vi har trent intensivt på det nye systemet har jeg en del sommerfugler i magen, forteller Skarsbakk med en stolt mine.

Drone in one

Et mekanisk svisj og en rød flygende gjenstand suser gjennom lufta. Det mobile kampluftvernsystemet er stilt inn og de norskproduserte missilene fra Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) er klare.

I det som føles som en evighet venter skuelystne nordmenn og litauere på å se de gå av. Et overraskende kraftig svosj og det første missilet etterlater seg en støvsky og en kraftig flystripe. Jakten på den lille rød dronen er i gang. Tross for at dronen har fått et forsprang lyder det etter kort tid et lavmælt brak, sjøfugler skriker og letter fra fjæra, mens en sort sky stiger opp langt ute i horisonten. Resultatet er det samme for missil nummer to. Drone in one.

For alle de norske soldatene i troppen er dette den aller første skarpskytingen de er med på.
Soldatene gjør seg klare til testen.
Jakten på den lille rød dronen er i gang
Begge forsvarssjefene var svært imponert etter testen.
Nordmela: skarpskyting med Hærens nye kampluftvern system high mobility launcher.
Nordmela: skarpskyting med Hærens nye kampluftvern system high mobility launcher.
Nordmela: skarpskyting med Hærens nye kampluftvern system high mobility launcher.
Nordmela: skarpskyting med Hærens nye kampluftvern system high mobility launcher.

Lovord fra Baltikum

Veldig imponert var vår egen forsvarssjef, Kristoffersen, men det litauiske forsvarssjefen hadde muligens ennå større stjerner i øynene etter å ha sett det nye kampluftvernsystemet i aksjon.

– Dette systemet har jeg kun sett i dag, men utifra hva jeg har fått presentert er jeg veldig imponert, sier Rupšys oppglødd.

Litauen har i nylig år gått til innkjøp av det norske produserte våpensystemet NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System), men har ikke High Mobility Launcher-systemet, ennå.

Planlagt og tilrettelagt

Dirigenten bak den vellykkete skarpskytingen er ikke overasket over dagens feilfrie øvelse.

– Det har jo gått som planlagt, som forventet egentlig. Vi har fått vist at våpensystemet gjør det det skal og at vi kan operere slik vi har trent på å gjøre, det er kanskje et kjedelig svar men sånn er det, forteller batterisjef Getz fornøyd.

For batterisjef Ruben Getz er dette hans første skarpskyting.

Les også: Forsvarets forum er årets nisjenettsted

Powered by Labrador CMS