Nyheter:
Kristoffersen: Langtidsplanen blir den største oppgaven fremover
Den nye forsvarssjefen beskrives som visjonær og en handlingens mann. Selv skal han diskutere med Forsvarsdepartementet hvor mye handlingsfrihet han egentlig har.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– De største utfordringene blir å få landet langtidsplanen politisk og så er jobben min da å lage den om til reelle handlinger i Forsvaret, sa den nylig innsatte forsvarssjefen Eirik Kristoffersen til Forsvarets forum minutter etter at paraden ved Akershus festning var overstått mandag.
– Så det er den største oppgaven jeg må ta tak i: Å legge en plan for Forsvaret de neste årene basert på den langtidsplanen som ennå ikke er vedtatt, la han til.
Har du tips eller innspill i denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no
Utsatt plan
Kristoffersen har lenge vært opptatt av langtidsplanen for Forsvaret, som først ble lagt fram i april, men siden ble sendt tilbake fra Stortinget med krav om endringer. Nå ligger det an til at regjeringens nye forslag til hvordan Forsvaret skal driftes de neste fire årene vil overleveres Stortinget i oktober.
Kristoffersen i mai: Ville ha langtidsplanen behandlet før han ble sjef
Stortinget har i sin innstilling bedt om en ny proposisjon innen midten av oktober. Regjeringen vil legge frem proposisjonen i tråd med Stortingets innstilling, opplyste Forsvarsdepartementet til Forsvarets forum tidligere i august.
– Jeg håpet på at langtidsplanen skulle bli vedtatt før jeg gikk på som forsvarssjef, for da har jeg noe veldig konkret å jobbe med. Og så har ikke det blitt sånn, og det er en politisk prosess som vi må respektere, sa Kristoffersen.
Han sier at hans rolle nå blir å gi råd til regjeringen dersom han blir spurt ved eventuelle endringer i det forslaget som allerede er lagt frem. Kristoffersen sier at han skal møte med departementsråden og statsråden angående det.
Den nye forsvarssjefen avviser at arbeidet deres er blitt satt på vent mens de avventer en politisk godkjent plan.
– Vi arbeider ut ifra det vi antar kommer til å bli den endelige langtidsplanen, og så skal det være klart til å iverksette den så fort det blir enighet på Stortinget om ny langtidsplan. Så vi har ikke satt noe på vent, det er nok av ting å ta tak i.
Endret amerikansk øving gir ikke utslag i LTP
Siden fremleggelsen av det første forslaget til langtidsplan fra regjeringen, har USA varslet at de vil endre sitt øvingsmønster i Norge. Fra å ha opp mot 700 soldater fra det amerikanske marinekorpset på rotasjonsbasis, vil de nå delta på de store øvelsene, og ellers bare ha et stabselement i Norge.
US Marines i Norge: Fra rundt 650 til 20 personer mellom de store øvelsene
Det vil ikke påvirke langtidsplanen Forsvarsdepartementet nå utarbeider, ifølge forsvarsministeren.
– Kort fortalt, nei, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Forsvarets forum etter seremonien for Kristoffersens overtakelse av forsvarssjefstillingen.
– Langtidsplanen lener seg ganske tungt på alliert tilstedeværelse.
– Ja, men vi sier at allierte skal øve sammen med våre styrker. Det er ingen signaler fra USA på at de ikke skal gjøre det. De sier bare at den rotasjonsbaserte tilværelsen de hadde her, stopper opp. Så skal de være mer tilstede på enkelte øvelser og mindre på andre, sa han, og la til:
– Derfor er det ingenting i tenkningen knyttet til langtidsplanen som endrer seg, slår statsråden fast. Forsvaret rigges for å forsvare Norge, for å forsvare Norge sammen med allierte og for å kunne samvirke med allierte ute.
Visjonær
En forsvarssjef som er visjonær og evner å tenke nytt. Det er forventningene Bakke-Jensen har til sin nye øverste militære rådgiver fremover.
– Han er også en militær som tydelig uttaler samhandlingen mellom totalforsvarskonseptet, den sivile delen og den militære, som vi må jobbe mer og mer med i fremtiden, la forsvarsministeren til.
Forsvarstopper, kjennere og politikere: Dette forventer de av Kristoffersen
– Du sier at han er visjonær, men hvor stor handlefrihet har han til å iverksette ideene sine?
– Jeg har lagt vekt på at politisk skal vi vedta et rammeverk, et planverk, også skal vi gi forsvarssjefen stor frihet til å utøve innenfor det rammeverket, sier Bakke-Jensen og viser til at den fagmilitære delen er det de fagmilitære som skal jobbe med.
I en artikkel i NTB, som Forsvarets forum har delt, står det at Kristoffersen har sagt at han vil flytte deler av forsvarsledelsen nordover. Det nyanserer Kristoffersen noe overfor Forsvarets forum.
– Jeg sa ikke det. Det jeg har lyst til, er å flytte deler av Forsvarets ledelse nordover, ikke forsvarsledelsen, men Forsvarets ledelse, det er mange som deltar i ledelsen av Forsvaret, men jeg har ikke tenkt å flytte Forsvarsstaben nordover for å si det sånn, sa han mandag.
Vil du delta i debatten på Forsvarets forum? Send ditt innlegg til debatt@fofo.no
Logistikk og Luftforsvaret kan flyttes på
Dog peker han både på at Forsvarets logistikkorganisasjon, som sannsynligvis vil ta imot allierte i Trondheimsfjorden eller ved Lofoten burde vært der ettersom målet er å organisere seg mest mulig likt i fred, krise og krig.
– Og i dag er det sånn at for eksempel Luftforsvaret er splittet på to steder med sin stab. Der den operative ledelsen sitter i Bodø, mens sjefen sitter på Rygge. Det er naturlig å se om de skal på samme sted.
– Føler du at du har handlefrihet fra politikerne til å iverksette sånne endringer?
– Jeg har ikke handlefrihet til å iverksette store baseendringer, det har jeg ikke, men jeg har handlefrihet til å iverksette endringer i organsiasjonen som gjør at vi organiserer oss enda mer likt innenfor de rammene som er gitt, sa han, og la til:
– Akkurat hvor stor handlefrihet jeg har er ting som jeg skal diskutere med både departementsråden og statsråden.
Lei av sjefsskiftet? Les hva fluefiske og E-sport har til felles, og som er en fordel for Forsvaret
Kristoffersen dro nordover allerede samme kveld som paraden fant sted. Han starter sin periode som forsvarssjef med å besøke Andøya og Evenes tirsdag.
– Hensikten er å få snakket med de ansatte på Andøya som står i en stor og vanskelig omstilling og så høre hvordan de har tenkt å opprettholde beredskapen på Orion fram til 2022 og hvordan de ser for seg at overgangen til P-8 som skal fly fra Evenes skal være.