Analyse

COMEBACK?: Ved nok et valg må israelske velgere ta avgjørelsen om landet skal ha Benjamin Netanyahu som statsminister.

Arabiske israelere kan hindre Netanyahu-comeback

Mens israelske velgere tirsdag 1. november går til valg for femte gang på drøye tre år, pågår det stadige voldelige konfrontasjoner mellom militante palestinere på Vestbredden og den israelske hæren, IDF.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nablus er hovedscenen for det voldelige dramaet som i disse dager utspiller seg på den israelsk-okkuperte Vestbredden. Konfrontasjonene mellom militante palestinske ungdommer og den israelske hæren, oppfattes som så alvorlige at det snakkes om at det kan komme til en tredje intifada, et palestinske opprør som igjen kan føre til at Israel tar total militær kontroll over Vestbredden.

Det er med denne virkeligheten som bakteppe israelske velgere går til valgurnene på tirsdag. Det florerer med mulige utfall når stemmene er ferdig opptalt. Da blir det femte gangen et sterkt splittet israelsk samfunn forsøker å få stablet på beina en styringsdyktig regjering som kan sitte i mer enn ett år.

Et paradoks for mange som ikke følger israelsk politikk på nært hold, er det faktum at israelske arabiske velgere kan komme til bli avgjørende hvorvidt Benjamin Netanyahu gjør et comeback som statsminister i Israel eller om han forblir opposisjonsleder.

De siste meningsmålingene varierer og inntil for noen dager siden så det ut som at Netanyahu blokken kunne dra i land en knepen seier, men like før helgen kunne det se ut som at de mindre arabiske partiene kunne kommer over sperregrensen på 3,2 prosent, og dermed vil kunne hindre at Netanyahu igjen blir statsminister i Israel. En post han har bekledd i 14 år før han tapte makten ved valget i 2021.

Netanyahus ni liv som politiker er for lengst passert, men “Bibi”s politiske veier er uransakelige og han har igjen fremstått som ubestridte lederen for den israelske høyresiden.

KRITISK: Gideon Levy mener parlamentsvalget i Israel igjen blir et «Ja eller Nei» til Benjamin «Bibi» Netanyahu.- Den radikale høyresiden står sterkt, sier han.

– Slik det ser ut noen dager før valget er det radikale høyre i Israel sterkere. Det betyr at sannsynligheten for Benjamin «Bibi» Netanyahu igjen blir statsminister er tilsvarende sterk, sier Gideon Levy til Forsvarets forum.

Levy er en respektert og omstridt spaltist i den liberale israelske avisen Haaretz.

Han mener at nåværende leder for samlingsregjeringen, statsminister Yair Lapids sjanser til å dra i land en seier for koalisjonen, er sterkt svekket. Men at «olje-avtalen» med Libanon, om delte maritime rettigheter i grenseområdet i havet mellom de to landene, som i formelt er i krig, kan være til en stor fordel for dagens sentrum-venstre blokk. I praksis vil enigheten mellom Israel og Libanon kunne være en fredsavtale mellom de to fiendene.

- For oss som bor her og for folk utenfra så er Israel er blitt som et Italia i Midtøsten, polarisert, splittet og politisk ustabilt. Dette valget, som det tidligere, dreier seg egentlig bare om en sak for de som stemmer: Ja, eller nei til Netanyahu, sier Haaretz-spaltisten.

Når det gjelder i hvor stor grad den betente situasjonen på Vestbredden spiller inn på resultatet ved parlamentsvalget i Israel, sier Gideon Levy dette:
Den jevne velgeren bryr seg ikke, med mindre det kommer en dramatisk vending hvor volden sprer seg innenfor Israels grenser. Det pågår sporadiske angrep med dødelig utfall i Øst-Jerusalem. Men skulle det komme til en stor terrorhandling, vil det kunne påvirke israeleres valg.

Jerusalem Post skriver at om valgresultatet viser at Netanyahu ikke får de 61 nødvendige plassene av Knessets totalt 120, og således ikke har et flertall, så kan de ultra-ortodokse jødiske oartiene kunne komme til å vende seg til forsvarsminister Benny Ganz, og gi ham muligheten til å danne en ny regjering i Israel.

Et demokrati i fare

Ultranasjonalisten Itamar Ben-Gvir har fått mye omtale under valgkampen i Israel. Han har lenge stått for et ønske om at Israel «kvitter» seg med alle innbyggerne med palestinsk opphav. Ben-Gvir oppfattes som selve sinnbildet på en rasistisk politiker som leder et parti og en bevegelse som setter det israelske demokratiet i fare.

Det vakte oppsikt da, Yuval Diskin, den tidligere sjefen for Shin Bet, Israels innenriks sikkerhetstjeneste, i israelske presse advarte mot at kan komme til en borgerkrig i Israel.

Politikere som Ben-Gvir er med på å undergrave det hardt prøvede israelske demokratiet, hvor rettssystemet lett kan havne i hendene på politikere i skiftende israelske regjeringer.

Parlamentsvalg i Israel blir ofte betegnet som et skjebnevalg. Og også denne gang står mye på spill. Det er lett forstår alvoret når det, ifølge israelsk presse er folk som snakker om å flytte fra landet om det eneste demokratiet i Midtøsten begynner å vakle.

Powered by Labrador CMS