Analyse
Et traumatisert Israel vil slå tilbake
En skjebnesvanger dag har rammet Israel, og spørsmål om sikkerhet og etterretningsevne stilles nå mer enn noensinne.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ikke siden frigjøringskrigen i 1948 har israelske sivile opplevd noe liknende. Kvinner, barn og eldre mennesker stuet inn i biler av Hamas-terrorister og fraktet over grensen og inn på Gaza-stripen. Ydmyket, fornedret, livredde og i livsfare.
I vestlige land har all kritikk mot det politiske Israel, statsminister Benjamin Netanyahu og hans ytterliggående høyreregjering forstummet. Bildene fra rakettangrep og terrorister på jakt etter uskyldige israelere inne i sine hjem i Kibbutzer i grenseområdet til Gaza, vekker sjokk og avsky.
Flere spørsmål dukker opp
7. oktober 2023 vil stå som en av de verste dagene i den israelske statens historie. Israelsk etterretning har det med å skryte av at de kjenner fienden Hamas og Islamsk Jihad inn og ut. Det er åpenbart en myte som nå er uforenlig med virkeligheten.
Denne katastrofen er planlagt av Hamas i lang tid uten at israelsk etterretning har visst eller har kunnet gripe inn.
Hvordan kan motorbåten med terrorister ta seg inn til kysten av Israel og deretter ta seg inn over strendene og videre inn kibbutzer med sivile jøder som blir angrepet, drept, jaget og tatt som gisler?
Og hvordan kan de ved hjelp av bulldosere legge et 100 kilometer langt gjerde flatt og ta seg inn i Israel uten å bli oppdaget?
– Dette er ingenting annet enn en gigantisk etterretningsskandale, sier en av Israels eksperter på militære- og etterretningsarbeid, Yossi Melman til Forsvarets forum.
– Hamas-terrorister spaserte nærmest inn i landet vårt uten motstand. Plutselig sto Hamas inn på kjøkkenet til folk. Dette er en tragedie for det israelske folk, sier Melman.
Israel i klemme
Eksperter og analytikere over hele verden kappes nå om å gi de mest presise analyser av hva som skjedde og om hvor veien nå går videre.
Utover det at det israelske militæret vil bombe Gaza sønder og sammen, slik det har vært gjort under en rekke av tidligere kriger i Gaza, vil det nå blir en desperat jakt på å kunne frigi israelske gisler, sivile og soldater som Hamas nå holder i fangenskap. Det er nærliggende å tro at israelske bakkestyrker snart er på vei inn i den 360 kvadratkilometer palestinske enklaven der 2,3 millioner mennesker er klemt sammen.
Statsminister Benjamin Netanyahu har oppskriftsmessig lovet hevn, oger i gang med den. Men med den brutale framferden som Hamas har utvist, vil motstanden i vestlige land mot israelske hevnaksjoner ikke være like sterke som tidligere.
Og det er ikke like lett å hevde at oppblussing av vold og terror utelukkende skjer som en følge av den israelske okkupasjonen av Vestbredden og den forferdelige behandlingen som israelske bosettere utsetter palestinere for. Fordeling av skyld avhenger av øynene som ser.
Det er neppe noen tvil om at det er en iransk hånd i det som nå skjer i Gaza og i regionen. Iran har lenge forsynt Hamas med våpen og materiell. De siste meldingene om at den libanesiske militæravdelingen i Hizbollah har skutt raketter inn i nord-Israel, skaper stor bekymring i Israel. Krig på flere fronter er ikke det Israel trenger i denne skjebnetimen den jødiske staten befinner seg i.