Nyheter
Norge må ta opp klasevåpen med USA under Nato-toppmøtet, mener organisasjon
USA etterkommer Ukrainas forespørsel om klasevåpen-donasjoner. Norske organisasjoner etterlyser en kraftigere norsk reaksjon, mens Russland fordømmer beslutningen.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fredag ble det kjent at USA etterkommer Ukrainas forespørsel om å få klasevåpen-donasjoner. Beslutningen har vekket til dels sterke reaksjoner.
– Enhver bruk av klaseammunisjon av enhver aktør i enhver konflikt må tydelig fordømmes, også fra norske myndigheter, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors.
Klasevåpen er bomber, granater eller stridshoder som åpner seg i luften og sprer hundrevis av mindre sprengladninger over et stort område.
Udetonerte sprengladninger kan bli liggende i mange år etter at krigshandlingene er over og rammer ofte sivile som får revet av armer og bein.
Bergh etterlyser at norske myndigheter gir klar beskjed til USA under det kommende Nato-toppmøtet.
Norge har undertegnet konvensjon
Norge er blant de 111 landene som har undertegnet den internasjonale klasevåpenkonvensjonen. Den forbyr all produksjon og bruk av slike våpen. Verken USA, Ukraina eller Russland har undertegnet denne konvensjonen.
– Vi har gjort vårt syn kjent blant de andre Nato-landene. Men verken Ukraina eller USA er forpliktet av denne konvensjonen. Det er brukt veldig mye klasevåpen fra russisk side, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.
– Vi fraråder bruk av klasevåpen, og vi ønsker at flest mulig land skal undertegne, legger hun til.
Også Norsk Folkehjelp etterlyser tydeligere norsk avstand til bruken av slike våpen.
– Det er for svakt av Norge å bare si at de ikke vil donere eller finansiere klasevåpen, sier Grethe Østern i Norsk Folkehjelp.
Russland fordømmer
Russlands ambassade i USA fordømmer Washingtons beslutning om å sende klasevåpen til Ukraina. USA innrømmer med dette krigsforbrytelser, mener ambassaden.
Tidligere i juli ble det kjent at EU-byrået Eurojust åpner nytt senter som skal etterforske og straffeforfølge såkalte aggresjonsforbrytelser begått av Russland i Ukraina. Senteret har alt etablert en database som samler beviser for angivelige krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og aggresjonsforbrytelser begått av Russland i Ukraina.
ICC (Den internasjonale straffedomstolen) utstedte i mars arrestordre på Russland president Vladimir Putin i forbindelse med mistanke om krigsforbrytelser, blant annet deportasjon av mindreårige fra Ukraina til Russland.
Men nå er det altså russiske myndigheter som kommer med påstander om krigsforbrytelser i Ukraina:
– Vi lyttet til Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsråds talsmann John Kirbys uttalelser om å forsyne Ukraina med klasevåpen. Talspersonen innrømmet i realiteten å begå krigsforbrytelser i regi av USA i Ukraina-konflikten, står det i en uttalelse fra ambassaden i meldingstjenesten Telegram.
Human Rights Watch har dokumentert at både Russland og Ukraina har benyttet klasevåpen i krigen, og Russland i et langt større omfang enn Ukraina.
Ukraina lovet i forrige uke at klasevåpen som USA har besluttet å sende til landet, ikke skal brukes på russisk jord.
Den internasjonale klasevåpenkonvensjonen forbyr all produksjon og bruk av slike våpen. Norge var det første landet som undertegnet konvensjonen, som trådte i kraft i 2010. Den er nå ratifisert av 111 land, men verken USA, Russland eller Ukraina er blant disse.
Presisering: I denne saken er formuleringen «Både Russland og Ukraina har anklaget hverandre for å bruke klasevåpen i krigen» byttet ut med henvisningen til Human Rights Watch' dokumentasjon av bruk av klasevåpen i Ukraina. I tillegg er det lagt inn opplysninger om etterforskning av russiske krigsforbrytelser. Endringen er gjort 11. juli 2023, klokken 22.03.