Nyheter
Beleiret ukrainsk by i ruiner
Dronebilder fra beleirede Tsjasiv Jar viser en by i ruiner og russerne skal lide store tap i forsøket på å ta byen.
Omgitt av grønne sletter og skog ligger den østukrainske byen Tsjasiv Jar fullstendig ødelagt etter måneder med artilleribombing og angrep, viser dronebilder.
Ødeleggelsene i strategisk viktige Tsjasiv Jar minner om det som har skjedd tidligere med byene Bakhmut og Avdijivka, kun noen mil unna.
Daglige artilleriangrep og enorme tap på begge sider har etterlatt store ødeleggelser. Knapt en bygning står igjen intakt, boliger og kommunale bygg er brent ned. Byen som en gang hadde 12.000 innbyggere, er nå mer eller mindre forlatt.
Russiske styrker har forsøkt å innta byen i månedsvis. Angrepsbølger med soldater og pansrede kjøretøy har veltet inn over de ukrainske soldatene, som er langt færre enn de russiske, og som mangler ammunisjon.
Hvis Russland inntar Tsjasiv Jar, kan de få kontroll over en høyde som gir dem et godt utgangspunkt for å angripe andre byer.
Kuppel er intakt
Rader med boligblokker er farget svarte av eksplosjoner eller har store hull fra artillerigranater. Mange ligger i ruiner. Den gylne kuppelen til en ortodoks kirke er fortsatt intakt – men resten av bygningen står det verre til med.
Ødeleggelsene underbygger Russlands bruk av den brente jords taktikk gjennom krigen – alt som kan brukes av ukrainerne, skal ødelegges.
Forsvarer byen med nebb og klør
Ukrainerne forsvarer byen med nebb og klør. Hvis russerne vinner slaget, kan det legge opp til en større offensiv, som ukrainerne frykter kan komme så tidlig som denne måneden.
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg anerkjente under mandagens besøk til Kyiv at forsinkede våpen- og ammunisjonsleveranser fra Nato-landene hadde gitt den større, mer velutstyrte russiske hæren et overtak.
Nå forsøker Ukraina og vestlige land å ta igjen det tapte, med kritisk viktige nye militære leveranser, som kan bremse eller stanse russernes langsomme og kostbare, men stadige frammarsj i øst.
Granater kan endre situasjonen
– Jeg håper vi får flere granater snart, sier den ukrainske artillerioffiseren Oleh Sjyrjev til Reuters.
Han forteller om at han tidligere har sett hvordan nye artillerigranater levert fra Nato-landene har spilt en stor rolle på slagmarken.
– For et år siden avanserte leiesoldatgruppa Wagner. Vi fikk nye klasevåpen, og disse endret situasjonen betraktelig. Vi kunne da gjennomføre motangrep, sier han.
Klasevåpen er bomber, granater eller stridshoder som åpner seg i luften og sprer hundrevis av mindre sprengladninger over et stort område. De fleste av verdens land, deriblant Norge, har undertegnet en konvensjon om å forby all produksjon og bruk av slike våpen.
Likevel har både russiske og ukrainske styrker brukt dem i krigen. Ukrainerne har lovet at de kun skal bruke dem for å jage ut større konsentrasjoner av russiske styrker.
Russerne lider store tap
Sjyrjev etterlyser også flere langtrekkende våpen og bedre soldater. Han sier enheten hans nærmest konstant blir angrepet av russiske droner med varmesøkende kameraer, slik at de kan operere på nattetid.
Samtidig har de mottatt mye nytt utstyr allerede, blant annet pansrede kjøretøyer som hjelper til med evakuering av sårede.
Ukraineren beskriver russernes angrepsmetoder: de rykker fram med firhjulinger og andre kjøretøyer. De lider store tap, men klarer å utøve stort press på ukrainerne.
– Våre soldater dreper mange av dem. Men jeg må legge vekt på at fienden har mange droner som påvirker situasjonen sterkt.
Både russerne og ukrainerne har lidd store tap siden Russlands fullskalainvasjon i mars 2022, men ettersom russerne har langt flere soldater og mer våpen og ammunisjon tilgjengelig, har de fått et overtak i Øst-Ukraina.
Sjyrjev er likevel svært sikker på at russerne ikke vinner slaget om Tsjasiv Jar før 9. mai – dagen der russerne feirer Seiersdagen for å minnes seieren i 2. verdenskrig. Ukrainske myndigheter tror russerne kan ha et ønske om å innta byen innen da.