Nyheter
Ammunisjon sentralt når Nato diskuterer våpen til Ukraina
BRUSSEL (Forsvarets forum): Ammunisjon blir et av hovedtemaene når Natos forsvarsministre diskuterer nye våpenpakker tirsdag. Ukraina bruker nå ammunisjon raskere enn Nato leverer den.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ukrainas evne til å forsvare seg mot Russlands pågående offensiv er avhengig av vestlig støtte i form av materiell og ammunisjon. Ammunisjonsforbruket i Ukraina er skyhøyt og tærer på Nato-landenes egne ammunisjonslagre.
Nå gjør Nato konkrete tiltak i samarbeid med nasjonenes forsvarsindustri for å sikre sine egne ammunisjonslagre, samtidig som Ukrainas behov møtes, skriver Defence News.
– Det er ikke noen tvil om at spørsmålet om ammunisjon er påtrengende for øyeblikket. Derfor skal man sende et klart signal om at vi støtter opp om Ukrainas situasjon, sier Danmarks fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen til pressen i forkant av forsvarsministermøtet i Brussel tirsdag.
Estlands forsvarsminister Hanno Pevkur varslet at han vil presse på for at Ukraina skal få mer ammunisjon og mener at Ukrainas støttespillere bør gi landet 100 milliarder euro i militær og humanitær støtte i løpet av 2023.
Ved Natos hovedkvarter i Brussel mandag denne uken sa generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, ifølge Defence News at «den nåværende ammunisjonsbruken er høyere og større enn produksjonen. Det er fakta.».
Som et eksempel skal ventetiden på grovkalibret ammunisjon for militære avdelinger ha økt fra 12 til 18 måneder.
– Bestillinger som sendes i dag vil bli levert om to og et halvt år, la Stoltenberg til.
Ifølge Stoltenberg skal Nato de siste månedene ha gjennomgått en ekstraordinær kartlegging av egne ammunisjonslagre med en plan om nye retningslinjer for kapasitetsmål under forsvarsministermøtet i Brussel 14. og 15. februar, skriver Defence News.
Videre skal Natos generalsekretær ha forklart at den eneste måten å støtte Ukrainas behov for artilleriammunisjon på etter Russlands invasjon, var å ta fra våre egne lagre, men at dette ikke er noe vi kan fortsette med i det lange løp.
De forskjellige landene i Nato jobber nå med forsvarsindustrien for å opprette flerårige innkjøpsavtaler for ammunisjon og andre forsvarskapasiteter.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) kom tidligere i år med nyheten om at regjeringen går inn for et forsert og svært stort innkjøp av artilleriammunisjon fra Nammo, med en samlet prosjektramme på inntil 2,6 milliarder kroner.